Tudomány

Látott már macskamentától betépett cicákat?

Az illatos macskamenta (Nepeta cataria) hatására a macskák valósággal megőrülnek. Még szerencse, hogy a gyógynövény nem okoz függőséget.

Az illatos macskamenta egy speciális vegyületet, úgynevezett nepetalaktont tartalmaz. Ez az anyag rendkívül vonzó a macskafélék többségének, a vizsgálatok alapján a leopárdokra, pumákra, szerválokra, hiúzokra, tigrisekre és oroszlánokra is hatással van.

Andrew Marttila (@iamthecatphotographer) által megosztott bejegyzés, Jún 18., 2018, időpont: 10:24 (PDT időzóna szerint)

Andrew Marttila fotográfus karrierje során rengeteg macskát örökített meg, a férfi pedig előszeretettel készít képeket macskafűtől elbódult állatokról – írja a Metro.

Marttila fotói alapján egy album is készült, a Cats on Catnip (Macskák macskafüvön), amely az Egyesült Királyságban június végén fog megjelenni.

Andrew Marttila (@iamthecatphotographer) által megosztott bejegyzés, Jún 20., 2018, időpont: 1:14 (PDT időzóna szerint)

A macskamenta egyedi vegyületét az élőlények szaglószervükkel érzékelik. A nepetalakton a macskák amigdaláját és hipotalamuszát ingerli, ezek az agyi régiók pedig nagyban befolyásolják a macskák szexuális magatartását.

Éppen ezért a macskamentától az állatok valójában nem úgy tépnek be, mint az emberek a kábítószertől. A gyógynövény hatására az élőlények inkább úgy viselkednek, mint egy tüzelő nőstény.

Fontos kiemelni, hogy a macskafű nem okoz függőséget,

éppen ezért nem kell félteni a macskákat a gyógynövénytől.

Andrew Marttila (@iamthecatphotographer) által megosztott bejegyzés, Ápr 20., 2018, időpont: 8:47 (PDT időzóna szerint)

A nepetalakton hatására az élőlények először játszani kezdenek a macskamentával, gyakran nyalogatják, vagy meg is rágcsálják a növényt. A speciális vegyülettől az élőlények általában jellegzetes hempergésbe is kezdenek.

A macskamenta elfogyasztása után az állatok sokszor álmossá válnak. A nepetalakton nyáladzást, dorombolást válthat ki, igaz, a vegyület őrült ugrándozást, szorongást, nyávogást, karmolászást és harapási ingert is okozhat. A reakciók a legtöbbször a nepetalaktonnal való találkozást követő 5-15 perccel jelentkeznek, majd múlnak el.

Andrew Marttila (@iamthecatphotographer) által megosztott bejegyzés, Ápr 20., 2018, időpont: 4:39 (PDT időzóna szerint)

A macskamenta valójában nem hat az összes macskára. Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a nepetalakton csak az állatok mintegy 67 százalékának viselkedését befolyásolja, a vegyületre való érzékenység pedig genetikai okokra vezethető vissza.

Andrew Marttila (@iamthecatphotographer) által megosztott bejegyzés, Máj 23., 2018, időpont: 1:01 (PDT időzóna szerint)

További „betépett” macskás képekért látogasson el Andrew Marttila Instagram-oldalára.

Andrew Marttila (@iamthecatphotographer) által megosztott bejegyzés, Jún 11., 2018, időpont: 11:54 (PDT időzóna szerint)

(Kiemelt kép: Instagram/iamthecatphotographer)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik