Júliusi kánikula lesz a héten

A héten egyértelműen júliust, a nyári csúcsokat idézi a hőmérséklet, csapadékra kevés az esély. A hétvégén átlag felettire hűl vissza a levegő, nem lélegezhetünk fel.
Kapcsolódó cikkek

Európa felett jelenleg nincs nyomáskülönbség, ami ciklonokat, frontokat generálna, a meteorológusok úgy fogalmaznak: jellegtelen nyomási mező befolyásolja időjárásunkat. Maradunk ott ahol a múlt héten voltunk, a teljes változatlanság uralkodik a Kárpát-medence felett is, unalmas lesz az idő.

Kánikula május végén

Sokkal kevesebb csapadék várható, mint amennyiben a múlt héten részünk volt. Hétfőn, kedden és szerdán az ország területének kevesebb mint 10 százalékán alakulhatnak ki helyi záporok, zivatarok, míg csütörtökön és pénteken körülbelül 30 százalék lesz érintett. Ezek persze lokálisan járhatnak komoly felhőszakadással, de országos átlagot tekintve elmarad a május végén-június elején elvárható mennyiségtől.

Amiből viszont még sok is lesz, az a meleg:

A legmelegebb órákban 28-33 fokra számíthatunk, ami egyértelműen júliust idéz, a nyár legmelegebb időszakában kellene ilyen csúcshőmérsékleteket mérnünk. Május végén, június elején a 23-24 fokos maximum lenne a »normális«, ez lassan már minimumban sem jelenik meg

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus.

Még lehűléssel is túl meleg

Persze visszagondolva az elmúlt nyarakra, sokszor még örültünk is volna a „csak” 33 foknak, de hiába kezdünk hozzászokni, e felett már extrém kategóriáról beszélünk nyár derekán is. A klímaváltozás hatására már inkább az a furcsa, amikor elviselhető a hőség.

Változást, némi enyhülést a hétvégén remélhetünk: északkelet felől gyenge hidegfront súrolja térségünket, néhány fokkal csökken a levegő hőmérséklete.

Na, nem sokkal, a 26-30 fok még mindig bőven átlag felettinek mondható.

A részletek

Nézzük akkor a részleteket a Kiderül.hu előrejelzése alapján:

Hétfőn

Kedd

Szerda

Csütörtök

Péntek

Szombat

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Tracey Nearmy)