Tudomány

Szexről és disznó viccekről írt Anne Frank naplója rejtett oldalain

Először elemezték Anne Frank naplójának azon lapjait, melyeket a szerző maga ragasztott össze. Az érintett oldalak meglepő szöveget tartalmaznak.

Az Anne Frank Múzeum kutatói egy képalkotó eljárás segítségével vizsgálták a napló összeragasztott oldalait – írja a ScienceAlert.

Anne Frank Hollandiában, a második világháború alatt írt naplója a holokauszt egyik legismertebb forrása. A irat a tizenéves lány saját gondolatait és érzéseit tartalmazza, emellett pedig azt mutatja be, hogy miként bujkáltak Frankék más családokkal együtt a zsidóüldözés elől.

A holokausztot a család egyetlen tagja, az apa, Otto Frank élte túl. A férfi később kiadta lánya azóta világhírűvé vált naplóját.

Lehet, hogy mégsem árulás okozta Anne Frank vesztét
Egy új kutatás szerint könnyen elképzelhető, hogy a híres napló szerzőjét valójában korábbi nyomozások miatt találták meg.

Bár az iratot azóta különböző formában több tízmillióan olvasták, néhány oldal rejtve maradt a közönség és a kutatók elől. 2016-ban aztán az Anne Frank Múzeum kurátora egy rutinellenőrzés során észrevette, hogy a kötetben olyan összeragasztott barna lapok vannak, melyeken írás látható.

A kutatók a napló megóvásáért végül képalkotó eljárás segítségével vizsgálták meg az érintett oldalakat. A szakértők az elemzés során igen meglepő szavakra bukkantak.

Mint kiderült, Anne Frank az összeragasztott lapokon

szexuális tanácsokat adott egy fiktív személynek.

Peter de Bruijn, a Huygens Holland Történeti Intézet munkatársa szerint az írás főként a stílusa miatt érdekes. A kutató a New York Times-nak azt mondta, a szerző egyfajta irodalmi környezetet teremtett, hogy egy olyan témáról írjon, amelyet egyébként feltételezhetően kellemetlennek talált.

Az érintett oldalakon Frank többek közt a menstruációról is írt, de

disznó vicceket is feljegyzett.

Az újonnan azonosított szöveg szerzői jogi okok miatt egyelőre csak hollandul olvasható.

Teresien da Silva, a múzeum munkatársa szerint a kutatók és a nyilvánosság számára is érdekes lehet, hogy mi mindenről írt a napló szerzője.

Az öncenzúrázott oldalak például azt bizonyítják, hogy a zsidóüldözés borzalmai ellenére Anne Frank nem sokban különbözött a többi tinédzser lánytól.

(Kiemelt kép: SOEREN STACHE/DPA/AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik