Tudomány

Elveszett naprendszerbeli bolygó nyomára bukkantak

2008 októberében a szudáni Núbiai-sivatag felett felrobbant egy aszteroida, melynek darabjai hatalmas területet borítottak be. A törmelékekben olyan parányi gyémántokat azonosítottak, melyek évmilliárdokkal ezelőtt alakulhattak ki egy születőben lévő bolygóban.

Egy új kutatás szerint az elveszett égitest akkora lehetett, mint a Merkúr vagy a Mars – számol be a Live Science.

A 2008-as robbanás törmelékeit elemezve a szakértők már korábban kimutatták azokat az összetevőket, melyek gyakoriak a földi gyémántokban. Ilyen anyagok a kromit, foszfát és vas-nikkel-szulfidok.

Ez volt az első alkalom, amikor sikerült azonosítani a gyémántok összetevőit egy földön kívüli objektumban.

A vizsgált meteoritok azután alakultak ki, hogy a 4 méter széles 2008 TC3 37 kilométerrel a Núbiai-sivatag felett megsemmisült. A régiót beterítő törmelékek mérete 1 és 10 centiméter között mozog. A szakértők nagyjából 50 ilyen meteoritot gyűjtöttek össze, későbbi tanulmányozásuk során pedig felfedezték belsejükben a nanogyémántokat.

A kutatókat ekkor még nem foglalkoztatta igazán az ásványok eredete. A gyémántok ugyanis nemcsak nagyobb égitestek mélyén, hanem űrbeli ütközések során is kialakulhatnak.

A 2008 TC3 töredékei (kép: NASA)

Farhang Nabiei, az École polytechnique fédérale de Lausanne munkatársa által vezetett csapat a közelmúltban azonban ismét megvizsgálta a meteoritokat. A kutatók az elemzés során arra jutottak, hogy a gyémántok 20 gigapascalnál nagyobb nyomáson alakulhattak ki.

A szakértők szerint ez azt jelenti, hogy az ásványok csak egy Merkúr- vagy Mars-nagyságú „bolygóembrió” belsejében születhettek meg.

A felfedezés segíthet alaposabban megérteni a Naprendszer korai, 4,4 milliárd évvel ezelőtti történetét. Ekkoriban a Nap közelében több „bolygóembrió” is elhelyezkedett, melyek egy részéből utóbb égitestek születtek. A többi objektum végül a Napba csapódott, szétmorzsolódott, vagy kilökődött a csillagközi térbe.

A mára elveszett égitest feltételezhetően egy ütközés során semmisült meg, egyik darabja, a 2008 TC3 pedig évmilliárdokkal később érte el a Föld légkörét.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik