Már szombaton belépünk a nyárba, viharostul

Csütörtökig szivárog a hideg a Kárpát-medence fölé, utána lassú felmelegedés kezdődik, néhány nap alatt tavaszból ismét a nyárban találjuk magunkat. És a viharszezon is elkezdődött.
Kapcsolódó cikkek

Hétvégén szó szerint nyár volt, a hőmérséklet júniust idézett, hétfő hajnalra megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord. Jelenleg egy enyhe hidegfront uralkodik térségünk és közérzetünk felett, folyamatosan lóg az eső lába, itt-ott esik is, hullik is némi csapadék.

Nem is igazi hidegfront ez, hanem anticiklonális áramlás:

Skandinávia felett alakult ki anticiklon, ami az óramutató járásával megegyező áramlásával északkelet felől sodor némileg hidegebb levegőt térségünkbe. Azért csak némileg, mert a hőmérséklet még ezzel a napok alatt tapasztalt 5-6 fokos lehűléssel is meghaladja az április közepi átlagot

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus.

Jön a május

Az év ezen szakában már az északabbi területekről sem keveredhet fölénk annyira hideg, amit március elején tapasztaltunk. Szerdán egyre több helyen kitisztul az ég, csütörtökön pedig felmelegedés kezdődik. Ami a hőmérsékletet illeti, a múlt hét végi júniusból most visszazökkentünk április végére, szombaton pedig 19-24 fokkal betör a május.

Csapadék szempontjából a szitáló esőt záporok, zivatarok váltják. A kettő között lényeges különbségek vannak, de a meteorológus itt most a laikus számára is érzékelhető különbséget emeli ki.

Az eső csendes, egyenletes, míg a zápor legfeljebb 30 percig tartó, változó intenzitású csapadékot jelent. A zivatar pedig ha úgy tetszik a hangos zápor, mert a különbséget a fény- és hangjelenségek adják. Utóbbinak nagyon kedvez a felmelegedés, a záporok, zivatarok intenzitását ugyanis a meleg levegő feláramlásának sebessége generálja.

Egyre melegebb

Nézzük, mire számíthatunk a következő napokban a Kiderül.hu előrejelzése szerint:

Kedden

Szerdán

Csütörtökön

Pénteken

Szombaton

Vasárnap

(Kiemelt kép: MTI/Kallos Bea)