Tudomány
Budapest, 2010. június 12.
Muszka Dániel matematikus, az 50-es években készült Katicabogár tervezõje egy lámpa fényével irányítja a robotot. A magyar informatikatörténet élõ legendája, Muszka Dániel matematikus nyolcvanéves. Õ a tervezõje az 50-es, 60-as évek hazai közönségét megdöbbentõ elsõ magyar mûállatnak, a szegedi Katicabogárnak, amelynek mûködõ másolatát a Magyar Mûszaki és Közlekedési Múzeum Tanulmánytára õrzi. A kis robot a pavlovi feltételes reflexeket modellezi, követi a zseblámpa fényét, hallja a sípszót, érzékeli a fájdalmat és a simogatást - és tanítható.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Meghalt Muszka Dániel

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 03. 26. 14:10

Életének 88. évében, 2018. március 22-én elhunyt Muszka Dániel, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) köztiszteletben álló tagja, az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány kurátora, a szegedi informatikatörténeti gyűjtemény egyik létrehozója, az NJSZT Informatikatörténeti Fórum tiszteletbeli elnöke.

Muszka Dániel volt a tervezője az 50-es, 60-as évek hazai közönségét megdöbbentő első magyar műállatnak, a szegedi Katicabogárnak, amelynek működő másolatát a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Tanulmánytára őrzi. A kis robot a pavlovi feltételes reflexeket modellezi, követi a zseblámpa fényét, hallja a sípszót, érzékeli a fájdalmat és a simogatást – és tanítható.

Az NJSZT közleménye szerint életét mindig a konstruálás határozta meg, mindig fáradhatatlanul dolgozott valamin, amivel hasznos szerkezetet hozhat létre – vagy az informatika történetét jobban be tudja mutatni.

A magyar informatikatörténet legendája 1997-ben Neumann-díjat, 2005-ben Kalmár-díjat, 2008-ban „Szegedért oklevél” kitüntetést, 2014-ben a Szegedért Alapítvány Debreczeni Pál-díját kapta meg.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 9.
Grezsu Mihályné viszi haza az önkormányzat ajándékcsomagját a Nyíregyházához tartozó Szélsőbokorban 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékű karácsonyi ajándékcsomagját.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.