Tudomány

Meghalt Muszka Dániel

Életének 88. évében, 2018. március 22-én elhunyt Muszka Dániel, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) köztiszteletben álló tagja, az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány kurátora, a szegedi informatikatörténeti gyűjtemény egyik létrehozója, az NJSZT Informatikatörténeti Fórum tiszteletbeli elnöke.

Muszka Dániel volt a tervezője az 50-es, 60-as évek hazai közönségét megdöbbentő első magyar műállatnak, a szegedi Katicabogárnak, amelynek működő másolatát a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Tanulmánytára őrzi. A kis robot a pavlovi feltételes reflexeket modellezi, követi a zseblámpa fényét, hallja a sípszót, érzékeli a fájdalmat és a simogatást – és tanítható.

Az NJSZT közleménye szerint életét mindig a konstruálás határozta meg, mindig fáradhatatlanul dolgozott valamin, amivel hasznos szerkezetet hozhat létre – vagy az informatika történetét jobban be tudja mutatni.

A magyar informatikatörténet legendája 1997-ben Neumann-díjat, 2005-ben Kalmár-díjat, 2008-ban „Szegedért oklevél” kitüntetést, 2014-ben a Szegedért Alapítvány Debreczeni Pál-díját kapta meg.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik