Állatok tízezreit mosta partra a tenger Angliában

Hatalmas mennyiségű tengeri csillagot, rákot, kagylót, tengeri uborkát, virágállatot és halat mosott partra az Északi-tenger Angliában. Az élőlények vesztét a fagyos időjárás és a viharok okozták.
Kapcsolódó cikkek

The Guardian azt írja, a több tízezer tengeri teremtmény Yorkshire, Kent és Norfolk partjain tűnt fel. Bex Lynam, a Yorkshire-i Vadvédelmi Alapítvány munkatársa szerint az elmúlt héten 3 Celsius-fokkal csökkent a tengeri hőmérséklet, emiatt pedig sok állat csökkentette az aktivitását.

Így az élőlények kiszolgáltatottá váltak a viharos tengerrel szemben, a hatalmas hullámok pedig a partra szállították őket.

A tetemek között főként gerinctelenek vannak, de találtak néhány halat is. Lynam szerint a nagyobb, mozgékony állatok, például a delfinek védve vannak az efféle időjárási eseményektől, mert képesek elúszni, ha veszély közeledik.

A partra mosott teremtmények többsége elpusztult, csupán néhány homár maradt életben. A Yorkshire-i Vadvédelmi Alapítvány a helyi halászok segítségével próbálta megmenteni a még élő rákokat.

Lynam kiemelte, hogy a térségben fontos a rákhalászat, ezért a halászokkal együtt dolgozva igyekeznek megvédeni az állományt, illetve kialakítani a fenntartható halászatot. A szakértő bízik benne, hogy az életben maradt homárok a tengerbe való visszatérésük után tovább szaporodhatnak.

A Norfolki Vadvédelmi Alapítvány is hasonló helyzettel találkozott. Lissa Batey, a szervezet munkatársa szerint az efféle események nem megelőzhetőek, ugyanakkor a kellően nagy és egymáshoz közeli védett területek kialakításával menedéket biztosíthatnánk a tengeri élőlényeknek.

Az Egyesült Királyságban 2011-ben még 127 tengeri védelmi zóna létrehozását tervezték, melyek közül végül csupán 50-et alakítottak ki. Az érintett területeknek ráadásul nincs vezetősége, amely ellenőrizhetné a zónák működését.

(Kiemelt kép: Twitter/John Scattergood)