Tudomány

Élő adásban hekkelgetik magukat a hosszú élet titkát keresve

Újabb biohacker injekciózta be magát egy kísérleti szerrel, amelyet ezúttal még állatokon sem teszteltek előtte. Komoly veszélyeket rejthetnek ezek a Csináld magad-terápiák, ugyanakkor az önkísérletezés felgyorsíthatja az egyébként drága és hosszadalmas kutatást. A Ghost in the Shell című scifiben mindenféle implantátumokkal, kütyükkel tuningolják magukat a szereplők, ha elveszítik a látásukat, gépszemet kapnak, ha erősebbek, okosabbak akarnak lenni, az sem lehetetlen. Ez a jövő vár ránk?

Egy 28 éves amerikai élő adásban tesztelt magán egy géntechnológiai alapú herpeszkezelést, amelyet saját cége fejlesztett ki. Aaron Traywick, az Ascendance Biomedical vezetője esete nem egyedi, tavaly egy másik biohacker, Josiah Zayner saját génjeit próbálta meg átírni egy hasonló attrakció keretében, hogy nagyobb izmokra tehessen szert.

Egy Tristan Roberts nevű HIV-beteg pedig olyan génterápiát próbált ki magán, melytől azt reméli: segítségével a szervezete olyan antitesteket kezd termelni, hogy összességében megszabadulhat a kórtól. A kísérletet természetesen ő is élőben közvetítette a Facebookon.

Live experiment: Aaron Traywick performs first ever attempt at DIY herpes vaccine and cure in front of a live audience.Livestream by Ford Fischer. Part of our coverage for Transhuman: Biohackers and ImmortalistsSupport News2Share and our film: Patreon.com/fordfischer

Közzétette: News2Share – 2018. február 4.

DIY-terápiák

Az említett esetek közös vonása, hogy kipróbált kezelést egyik esetben sem a megszokott módon, kutatólaborokban, szigorú előírások és kísérletek során fejlesztették ki és engedélyeztették. Valamint közös bennük az is, hogy élő közönség előtt tesztelték ezeket.

Élőben közvetítette a biohacker, ahogy saját génjeit szerkesztette
Tényleg megjöttünk a 21. századba: bemutatták, milyen könnyű belenyúlni a saját DNS-ünkbe.

Mindkét szempont egyformán fontos részét képezi a biohacker-mentalitásnak. Az Ascendance munkatársai szerint a kezelések kifejlesztésének hagyományos útja túlságosan hosszadalmas és drága, viszont ha a biohackerek maguk végzik el a szükséges kutatásokat, és magukon próbálják ki a gyógymódokat, azzal felgyorsítható a folyamat.

Az élő közönség pedig transzparenciát biztosít a projekteknek: ha a nézők saját szemükkel látják, hogy működik valamilyen gyógymód, abban nagyobb lesz a bizalmuk, állítja Traywick.

A biohacker-mozgalom tagjai szerint a tudományban mindig is fontos helye volt az „önkísérletezésnek”. Azt vallják továbbá, hogy ma is lehetségesnek kellene lennie, hogy a tudományos fejlődéshez bárki hozzájárulhasson anélkül, hogy ebben intézmények és törvények korlátoznák.

Átlépni a testi korlátokon

A biohackerek ezen túl gyakran transzhumanisták is, vagyis hisznek abban, hogy az emberi test és elme a technológia révén továbbfejleszthető. Így biotechnológiai megoldásokkal, vagy a test és a gépi rendszerek egyesítése révén kiterjeszthetők lehetnek érzékeink vagy meghosszabbítható az életünk.

Fotó: Thinkstock

Így aztán a biohackerkedés sem minden esetben korlátozódik potenciális gyógymódokra. A mozgalom egyik ismert képviselője, Lepht Anonym például apró mágneseket és elektromos készülékeket ültetett be saját bőre alá, hogy képessé váljon az elektromágneses terek és a mágneses észak érzékelésére.

Mások pedig mikrochipek bőr alá ültetésével kísérleteznek, amelyek különböző funkciókat láthatnak el: zárakat oldanak fel, követhetővé teszik viselőjük pozícióját vagy egyszerűen csak világítanak.

Ismeretlen kockázatok

A hasonló beavatkozásokat ugyanakkor a hatóságok nem nézik jó szemmel, ami egyáltalán nem véletlen. Az otthon elvégzett beültetések után nagyon gyakoriak a súlyos fertőzések, a házi génszerkesztés megjelenése pedig még komolyabb veszélyekkel járhat, amelyekre az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) tavaly külön közleményben figyelmeztette a közvéleményt.

A szakértők véleménye szerint a hasonló génterápiák valószínűleg nem elég hatásosak ahhoz, hogy segítsenek a betegeken, ugyanakkor veszélyes immunreakciót válthatnak ki, hiszen idegen DNS-t tartalmaznak.

A szabályozást viszont nagyon megnehezíti, hogy rendkívül könnyű hozzájutni ezekhez a „terápiákhoz”. Zayner cégének honlapján például tavaly októberben 20 dollárért lehetett hozzájutni egy olyan DNS-darab másolataihoz, amellyel lekapcsolható a miosztatin nevű fehérje termelődéséért felelős gén.

A fehérje az izomzat növekedésének korlátozásában játszik szerepet, és azok a kísérleti állatok, amelyekben nem termelődik ilyen, extra nagy izmokat növesztenek.

Ahhoz azonban, hogy ez megtörténjen, a webshopban kínáltnál sokkal nagyobb mennyiségben kellene bejuttatni a testbe a DNS-t, és hogy az célba is érjen, speciális módszerek alkalmazására van szükség, amelyeket egy laikus nem képes megfelelően kivitelezni, mondják a szakértők.

A nagy laborok is óvatosak

Ráadásul egyelőre az is nagyon bizonytalan, hogy a legújabb és legegyszerűbben alkalmazható génszerkesztési módszerek (például a forradalminak kikiáltott CRISPR/Cas9-eljárás), amelyek lehetővé teszik, hogy gyakorlatilag lecseréljük vagy kiiktassuk az emberi genom egy darabkáját, milyen mellékhatásokkal járnak.

Fotó: NHGRI/Wikimedia Commons

Az ilyen kezelések közül egyelőre csak nagyon kevés jutott el az emberi kipróbálásig, és ezek jellemzően lokális terápiák – vagyis például a szembe injekciózva, annak egyes betegségeire, helyben hatva működnek.

Attól tehát még nagy laborok és kutatóintézetek is nagyon messze vannak, hogy általánosabb, például az egész izomzatra ható, kockázatmentesen használható génterápiákat szállítsanak.

Transzparencia?

Az új herpeszkezelés ráadásul még az izomnövelésnél is kevésbé tűnik meggyőzőnek, arról ugyanis legalább azt tudni lehetett, hogy biztos elvi alapokon nyugszik. Traywick saját elmondása szerint jól érzi magát a korábban még állatokon sem tesztelt injekció beadását követően, de a terápia működési elvéről gyakorlatilag semmit nem árult el.

A tervek szerint a biohacker pár hét múlva vizsgálja majd meg, hogy vérmintáiban jelen van-e a kezeléshez beadott gén, és hogy a vírus jelenléte visszaszorult-e szervezetében. Mindezt persze szintén a kamerák előtt teszi majd meg, hogy a közönség tagjai első kézből értesülhessenek a sikerről.

A biohackerkedés kapcsán már említett transzparencia tehát jelen esetben elég kevéssé érvényesül. Tény, hogy az injekció beadását élőben közvetítette Traywick, de ha senki sem tudja, hogy mit adott be magának, akkor ez nem több üres gesztusnál. Ami ráadásul veszélyes is, az Ascendance ugyanis a jövőben bárki számára hozzáférhetővé akarja tenni a herpeszterápiát.

Felelőtlen gyakorlat

Mindezekre alapozva az izomnövelős Zayner is elítéli az Ascendance kísérletét, egyúttal hozzátéve, hogy míg saját génterápiája pusztán kozmetikai célú volt, a “herpeszt kezelő” Traywick különösen felelőtlennek tekinthető, hiszen gyógyulni vágyó betegekben kelt hiú reményt.

Az embereknek joguk van géntechnológiák használatához, és ahhoz is, hogy adott esetben magukon kísérletezzenek. Ahhoz viszont nincs joguk, hogy másokat veszélyeztessenek, mondta el Zayner a BuzzFeed Newsnak.

Traywick közben azzal védekezik, hogy amit csinál, nem ütközik törvénybe.

  • Egyrészt a terápiát nem fogják árusítani, hanem a tervek szerint ingyen bocsátják az érdeklődők rendelkezésére.
  • Másrészt a termékre rá lesz írva, hogy nem emberi használatra készült.

Amit persze a többség simán figyelmen kívül fog hagyni egy olyan injekció kapcsán, amelyet pontosan úgy „reklámoztak”, hogy a cég vezetője élő adásban beadta magának a szert.

Fotó: Pixabay

A különös PR-fogás annak tudatában még érthetetlenebb, hogy az Ascendance egyáltalán nem tekinthető amatőrnek, ami a génterápiákat illeti. Jelenleg 14 ilyen kezelésen munkálkodnak, és közülük kettő, egy terméketlenségre kifejlesztett és egy, a menopauza elodázására kitalált gyógymód a „hagyományos” kutatási úton haladva már eljutott a klinikai kipróbálási szakaszba.

Ezzel a fajta, tudományosan megalapozatlan biohackerkedéssel tehát Traywick nemcsak a kezelés potenciális célpontjait veszélyezteti, de a többi biohacker és saját cége esetleges működő terápiáinak hitelességét is aláássa.

Kiemelt fotó: UIP-Duna Film

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik