Tudomány

A citrom miatt emelkedhetett fel a szicíliai maffia

A Belfasti Királynői Egyetem, a Manchesteri Egyetem és a Göteborgi Egyetem új kutatása szerint a hírhedt szicíliai maffia azért emelkedhetett fel, mert nagy volt a kereslet a citrusfélék iránt.

A nyugati civilizáció egyik legismertebb bűnszervezete, a szicíliai maffia, az 1870-es években jelent meg. A csoport később gazdasági és politikai befolyásra tett szert Olaszország távolabbi pontjain, illetve az Egyesült Államokban is.

Arcangelo Dimico, a Belfasti Királynői Egyetem munkatársa csapatával azt feltételezi, hogy a szicíliai maffia a narancs és citrom utáni keresletnek köszönhette hatalmát – számol be a Belfasti Királynői Egyetem oldala. A gyümölcsök azután váltak felkapottá, hogy egy skót orvos, James Lind a 18. század végén felfedezte, hogy a citrusfélék magas C-vitamin tartalmuk miatt segítenek a skorbut megelőzésében és kezelésében.

Bár a szervezet az utóbbi 140 évben gyilkosságairól, robbantásairól, sikkasztásairól és egyéb bűncselekményiről vált hírhedtté, eredetéről viszonylag keveset tudni.

A Dimico vezette csapat az 1881-1886-os és 1900-as országgyűlési felmérések iratanyagát elemezve különleges adatokat gyűjtöttek a korszak szicíliai településeiről és kerületeiről. Az eredmények alapján az 1880-as években azokon a területeken volt leginkább jelen a maffia, ahol citrusféléket termesztettek.

Dimico szerint az 1800-as években Szicília domináns volt a gyümölcsök nemzetközi piacán, a látványosan megnövekedett kereslet hatására pedig jelentős bevételekre tettek szert azok, akik képesek voltak megfelelő körülményeket teremteni a narancs és a citrom számára.

A magas bevételek, a gyenge jogállamiság, a személyek közti bizalmatlanság és a nagy szegénység miatt a citrustermesztők a tolvajok és rablók fő célpontjaivá váltak.

A gazdák ezért a maffiához fordultak, amely képes volt megvédeni a vagyonukat, emellett pedig közvetítő szerepet is játszottak a termesztők, illetve a kiskereskedők és az exportőrök között.

Korábban a szakértők úgy vélték, hogy a bűnszervezet a korszakban a régió gyenge intézményes környezete és politikai instabilitása miatt vált meghatározóvá. Az új tanulmány viszont olyan bizonyítékokat mutat be, melyek alapján a maffia a felemelkedését a gazdasági fellendülésnek köszönheti.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik