Tudomány

67 évesen rakott tojást a világ legöregebb madara

Wisdomnak, a 67 éves albatrosznak eddig 30-35 fiókája volt. Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata (USFWS) a közelmúltban bejelentette, hogy múlt hónapban újabb tojást rakott a rekorder élőlény.

Kate Toniolo, a USFWS munkatársa az IFLScience-nek azt mondta, úgy hitték, hogy Wisdom (azaz „Bölcsesség”) ebben a szezonban nem rak fészket, ugyanis 2006 óta 9 fiókát nevelt fel.

A példányt 1956 decemberében jelölte meg Chandler Robbins a Midway-atollnál. A biológus 46 évvel később, 2002-ben találkozott újra az albatrosszal.

A vadonban Wisdom a legidősebb ismert madár, igaz, rengeteg a még fel nem térképezett terület.

Jó esély van rá, hogy van nála idősebb is, csak mi nem tudunk róla

– mondta Toniolo.

Wisdom és párja, Akeakamai minden évben visszatérnek a Papahanaumokuakea Tengeri Nemzeti Parkba, hogy fészket rakjanak, és felneveljék fiókáikat.

Bár Wisdom láthatóan egészséges, az élőlény faja, a Laysan-albatrosz (Phoebastria immutabilis) helyzete nem túl rózsás. A madarak elsősorban tintahalakra és halcsoportokra vadásznak, igaz, gyakran több ezer kilométeren át követik a halászhajókat. Ilyenkor rendszerint a hátrahagyott hulladékból táplálkoznak.

Toniolo szerint a faj minden egyes egyede evett már műanyagot.

A madarak helyzetét tovább rontja a tengerszint emelkedése, a változó időjárási minták, illetve az egyre gyakoribb nagy viharok, melyeket mind a globális felmelegedés vált ki. A Midway-atollon él a Laysan-albatrosz populációjának 70 százaléka, illetve a feketelábú albatroszok többsége. Ha az elszigetelt terület elveszik, az rendkívül súlyosan fogja érinteni a két fajt.

A Laysan-albatroszok a természetben ritkán élnek 50 évnél tovább, Wisdom azonban rendkívül szívós. A nőstény és fiókái sok helyi madártól eltérően még a 2011-es cunamit is átvészelték.

(Kiemelt kép: John Klavitter/U. S. Fish and Wildlife Service)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik