Tudomány

Hogyan éljük túl szilveszter másnapját?

A másnaposság legtöbbünk számára kellemetlen és elkerülhetetlen velejárója a túlzott alkoholfogyasztásnak. De hogyan tehetjük mégis könnyebbé az ivás utáni napokat? És egyáltalán miért érezzük olyan nyomorultul magunkat azután, hogy tetemesebb mennyiségű alkoholt fogyasztottunk?

Újévi cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ, és bár tisztában vagyunk azzal, hogy a javaslatok egy része későn jön ahhoz, hogy elviselhetőbbé tegye ezt a január elsejét, a legközelebbi ivászatnál ezeket szem előtt tartva sokat javíthatunk saját helyzetünkön.

(Akinek gyorssegélyre van szüksége, nyugodtan ugorja át a bevezető fejezeteket, és kezdje a tényleges tippekkel.)

Miért vagyunk másnaposak?

A nagyon sokakat érintő egzisztenciális és élettani kérdésre, annak ellenére, hogy az állapot eléggé elterjedt, a kutatók a mai napig nem tudják a pontos választ.

A legegyszerűbb és talán legismertebb magyarázat a fejfájásra, émelygésre, fáradtságra és más tünetekre, hogy az alkoholfogyasztás kiszáradást okoz. Egyrészt azért, mert az italok vízhajtóként működnek, másrészt azért, mert alkoholizálás közben nem szoktunk (elég) vizet fogyasztani.

Forrás: Pixabay

A vízhiány azonban nem mindent magyaráz meg, így valószínűleg más tényezők is szerepet játszanak a másnaposság kialakulásában. Egy szintén széles körben ismert teória szerint a gondokat elsősorban az okozhatja, hogy az alkohol lebontása során acetaldehid keletkezik, amely gyakorlatilag méreg a szervezet számára.

Egy másik, szintén több vizsgálattal megtámogatott elmélet értelmében a másnaposságban az is szerepet játszhat, hogy az alkohol befolyásolja az immunrendszer működését. A kutatók ugyanis szoros kapcsolatot találtak az immunsejtek gyulladási reakciót kiváltó jelzőmolekulái, a citokinek szintje, és a másnaposság súlyossága között.

Gyógyszer helyett töményet? Tényleg segít a pálinka, ha baj van?
Tényleg fertőtlenítenek belülről is a szeszesitalok? Utána jártunk a városi legendának.

Kinek könnyebb, kinek nehezebb

Hogy ki mennyire másnapos, abban az egyéni jellegzetességek is komoly szerepet játszanak.

Ezen eltéréseknek egyrészt genetikai okai vannak. Például a kelet-ázsiai származásúak közül sokan hordozzák az alkohol-dehidrogenáz génjének egy olyan változatát, amely szokatlanul gyorsan alakítja át az alkoholt acetaldehiddé. Mindeközben egy másik gén mutációja miatt az az enzim viszont lassabban működik, amely az acetaldehidet tovább bontaná ecetsavvá. Akik a két kedvezőtlen génváltozatot együttesen hordozzák, azokban hosszabb ideig halmozódik fel a méreganyag, ami súlyosabb tünetekkel jár együtt.

A másnaposság súlyosságát emellett a testsúly és az életkor is befolyásolja, bár ez utóbbival kapcsolatban ellentmondásosak a kutatási eredmények.

A vizsgálatok alapján egyébként felháborítóan nagy azok aránya, akik egyáltalán nem lesznek másnaposak. Egy több kutatást összesítő tanulmány szerint a népesség 23 százaléka egyáltalán nem szenved kellemetlen tünetektől az ivással töltött esték után.

Mit és mivel?

A tünetek szempontjából az sem mindegy, hogy milyen alkoholokat ittunk. Általánosságban elmondható, hogy a töményebb italok súlyosabb másnaposságot okoznak, mint a kisebb alkoholtartalmúak.

Súlyosbítja továbbá a gondokat, ha olyan italt fogyasztunk, amelyben az etanol és a széndioxid mellett több melléktermék is keletkezik az erjedés során. Így a sötét színű italok – például a whisky – másnaposabbá tesznek, mint mondjuk a víztiszta vodka.

Forrás: Pixabay

A legrizikósabb melléktermék a másnaposság szempontjából a metanol, amely kis mennyiségben szintén létrejöhet az erjedés során. Ebből a legtöbb a whiskyben és a vörösborban van. Ez azért okoz gondot,

  • mert egyrészt lassabban bomlik le, mint az etanol,
  • másrészt formaldehiddé alakul, ami még az acetaldehidnél is rosszabb a test számára.

A melléktermékek szerepét a rosszullétben alátámasztja, hogy az italok keverése súlyosabb másnaposságot okoz. Ilyenkor ugyanis még többféle, erjedés során létrejött molekulát viszünk be testünkbe, amelyek többféle tünetet hívhatnak életre, mintha egyetlen fajta italnál maradtunk volna.

Az italok kocsmai hagyományban javallott sorrendjére (sörre bor stb.) ugyanakkor egyelőre nincs tudományos magyarázat.

Csodaszer másnaposság ellen?

Mindennek tudatában lehetséges megelőzni vagy megkönnyíteni a másnaposságot? Sajnos annyiból el kell keserítenünk mindenkit, hogy mágikus kúrával, amely egy csapásra helyrehozza a gondokat, mi sem fogunk előállni. Van azonban néhány tudományosan megalapozott dolog, amellyel elviselhetőbbé tehetők a másnapok.

#0 NE IGYUNK ANNYIT!

A másnaposság megelőzésének legjobb módszere az alkoholbevitel mérséklése, és azon italok elkerülése, amelyekre érzékenyebbek vagyunk. (Sokan például rosszul bírják a vörösbort a benne lévő kénvegyületek miatt.)

Ez persze a jelenleg magukat a béka segge alatt érzőkön nem sokat segít, meg így újév napján különösen elvetemült kijelentésnek tűnik, pedig tényleg ez a leghatékonyabb megoldás. De ha már megtörtént a baj, és a cikkíró, valamint felmenői melegebb éghajlatra küldése is megvolt, lépjünk tovább a tényleg hasznos tanácsokra.

#1 VÍZ, VÍZ VÍZ

Bár kiszáradás a tudomány jelen állása szerint csak részben felel másnaposságért, ha elkerüljük vagy mielőbb orvosoljuk, máris jobban érezhetjük magunkat. A legjobb persze, ha már alkoholivás közben is rendszeresen legurítunk egy pohár vizet, de legalábbis lefekvés előtt alaposan teleisszuk magunkat.

Fotó: MAXPIXEL

Ha erről megfeledkeztünk, nyissuk a reggelt egy nagy pohár vízzel, és a nap folyamán is sűrűn igyunk valamilyen alkoholmentes folyadékot. Ha ebben cukor is van, az még jobb, mert a vércukorszint leesése miatt hosszabb ideig fennállhatnak a tünetek.

#2 ENNI IS KELL

A legjobb persze, ha már ivás közben is eszünk, de ha sikerült éhgyomorra benyomni, sokat javíthatunk a helyzeten, ha másnap a rosszullét ellenére megpróbálunk magunkba erőltetni némi táplálékot. Ez általában csak eleinte nehéz, és az első falatok után fényévekkel jobban érezzük magunkat.

Ha nagyon rossz a gyomrunk, legalább egy kis levest vagy pirítóst együnk. Az első a folyadékpótlás mellett a vitaminok és ásványi anyagok bevitelében is segít, míg a pirítós szénhidráttartalma mellett azért is lehet jó választás, mert egyes vizsgálatok szerint az élesztő enyhíti a másnaposság tüneteit.

Forrás: Pixabay

#3 FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ ÉBREDÉS UTÁN

Bármilyen olyan gyógyszer, amely gyulladáscsökkentő hatású, enyhítheti a tüneteket, mivel csökkenti az alkohol immunrendszerre kifejtett hatását. Erre leginkább az ibuprofén tartalmú készítmények alkalmasak, mert leállítják a magas citokinszint miatt beindult gyulladási reakciót.

Aszpirint ugyanakkor másnaposságra nem célszerű szedni, mert irritálhatja amúgy is érzékeny gyomrot. A paracetamolt pedig azért ajánlatos kerülni ilyenkor, mert az alkoholbontással elfoglalt máj különösen érzékeny erre a hatóanyagra, így könnyű túladagolni, ami máj- és vesekárosodáshoz vezethet.

#4 ALUDJUNK MINÉL TÖBBET

Ha megtehetjük, töltsük a másnapot alvással! Bizonyos alkoholmennyiség fölött nem jobban, hanem rosszabbul alszunk, így a másnaposság tüneteinek egy részéhez az is hozzájárul, hogy fáradtak vagyunk.

Egy egereken végzett svájci kutatás szerint ráadásul sötétben hamarabb helyrejönnek az alkohol okozta tünetek. Bár nem tudni, hogy ez az emberek esetében is igaz-e, az biztos, hogy a pihenés senkinek sem árt.

#5 FOGLALJUK EL MAGUNKAT

Ha aludni nem tudunk, akkor is keressünk valami olyan tevékenységet, amely kizökkent abból, hogy saját nyomorunkra koncentráljunk. Bár tudományosan még nem támasztották alá, sokan jobban érzik magukat, ha például sportolnak egy kicsit.

Forrás: Pixabay

#6 KUTYAHARAPÁST SZŐRÉVEL?

Bár senkit sem bíztatnánk arra, hogy alkohollal kezelje a másnaposság tüneteit, valóban van némi alapja ennek a módszernek. Ahogy már említettük, az alkoholos italok kis mennyiségben metanolt is tartalmaznak, amelynek formaldehiddé bomlása jelentősen súlyosbítja a rosszullétet.

Mivel azonban a szervezet először az etanolt kezdi bontani a metanol előtt, ha újra inni kezdünk, testünk az új etanoladag lebontásával lesz elfoglalva, és átmenetileg hanyagolja a metanolt, amely jó esetben bomlás nélkül kiürül a szervezetből.

Ez a fajta másnaposság-kezelés ugyanakkor egyenes út az alkoholizmusba, így hosszú távon jobban járunk, ha elviseljük a kellemetlen tüneteket. Az etanolos terápia viszont életmentő lehet olyan esetekben, amikor metanolmérgezése van valakinek.

#7 NÉPI PRAKTIKÁK

Bár ezek sem csodaszerek, van néhány gyógynövény, amellyel a vizsgálatok alapján valamennyire mérsékelhetők a másnaposság tünetei. Így ha kísérletezni szeretnénk, az alábbiakat (vagy ezek kivonatát tartalmazó készítményeket) érdemes kipróbálni:

  • gyömbér,
  • vörös ginzeng,
  • fügekaktusz,
  • borágó vagy hegyes útifű,
  • tajgagyökér.

Mindenkinek jobbulást, és persze nagyon boldog új évet kívánunk!

Források: Smithsonian, BuzzFeed, Healthline

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik