Tudomány

Kilenc hónap múlva nagyon sok baba fog születni

Kutatók egy csoportja a születések globális ciklusát elemezte. A szakértők arra jutottak, hogy az ünnepeket követő „bébibumm" világszerte megfigyelhető.

Sok helyen olvasni arról, hogy az éves születései ráta szeptemberben csúcsosodik ki, a kutatók pedig gyakran az emberi biológia szezonális változásával magyarázzák a jelenséget. Az Indianai Egyetem és a Gulbenkian Tudományos Intézet új tanulmánya azonban azt mutatja, hogy a bébibumm okát nem a szervezetüknél, hanem a társadalomnál kell kutatni.

A szakértők a vizsgálat során webes kereséseket és Twitter-bejegyzéseket elemeztek.

Luis M. Rocha, az Indianai Egyetem informatikusa szerint a világhálónak és a szociális médiának köszönhetően új eszköz jött létre az emberek kollektív hangulatának és viselkedésének analizálására.

Ez az első bolygó szintű vizsgálat, amely az emberek szexszel kapcsolatos online viselkedése és hangulata, illetve az emberi reprodukció közti kapcsolatot elemezte

– mondta a szakértő. A korábbi kutatások során a szakértők általában kisebb régiókra koncentráltak.

Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány 2004-2014 közti szexhez kapcsolódó kereséseket és 2010-2014 közti Twitter-posztokat vett alapul. A mintákat 130 országban vették fel.

A szakértők arra jutottak, hogy a jelentős ünnepek során nőtt az interneten a szex utáni érdeklődés. Ez összhangban van azzal, hogy kilenc hónappal később a születések száma is emelkedett. A jelenséget két nagyobb kultúránál, a keresztény és az iszlám államokban is megfigyelték – előbbi országokban a karácsony, utóbbiaknál pedig a böjt megtörésének ünnepe (arabul: Íd al-fitr), azaz a ramadán vége jelentette a csúcsot.

Mivel az évszakok a két féltekén épp fordítottan alakulnak, de a földrajzi elhelyezkedés a születési arány és a szex utáni online érdeklődés tetőpontját nem befolyásolta, a csapat úgy véli, hogy a jelenség hátterében nem biológiai, hanem kulturális faktorok állnak.

A kis Jézus miatt akarunk családot

Hogy jobban megértsék, miért nő az ünnepek körül a szex iránti érdeklődés, a szakértők részletesebben is elemezték a Twitter-bejegyzésekben használt szavakat. A kutatók arra jutottak, hogy az érintett időszakokban az emberek boldogabbnak, nyugodtabbnak és védettebbnek érzik magukat.

Érdekes módon bizonyos ünnepek, például a húsvét nem volt hatással a termékenységre.

Rocha úgy véli, ennek oka az, hogy az emberek nagyobb motivációt éreznek a családalapításra, amikor a hangsúly a szereteten és a gyermekek megajándékozásán van.

A karácsony esetében a gyermek Jézussal és a Szent Családdal kapcsolatos történetek is ösztönözően hathatnak.

A szakértők szerint eredményeik nem csupán a bébibummok okának megértése miatt fontosak, hanem a közegészségügyi szakértőknek is segíthetnek. A szexuális aktivitás csúcsának pontosabb meghatározásával ugyanis ideális időpontban indíthatják el a fejlődő országokban a biztonságos szexet támogató programokat.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik