Tudomány

Megmentett egy nyulat a tűztől, most a kölykök megölésével vádolják

Napok óta megfékezhetetlen erdőtűz pusztít Kaliforniában, ez az állam történetének ötödik legsúlyosabb ilyen jellegű természeti csapása, az elnök katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Kaliforniát.

A hétköznapi hősök pedig az internet népének köszönhetően hamar világszerte ismertek lesznek, mint a hűtőszerelőként dolgozó Oscar Gonzalez, aki kimentett a tűzből egy nyulat. Igen, egy nyulat. Épp az autópályán haladt, mellette mindenhol tűz pusztított, ekkor vette észre a tapsifülest, amelyik pánikszerűen rohant a tűz elől.

Ünnepelték és nekiestek

Oscar azonnal kiugrott a kocsiból, és bár a nyúl majdnem öngyilkosságot követett el az ijedtségtől, végül mégis szinte hagyta magát megfogni.

A nyuszi megmenekült, Oscart pedig a többség hősként ünnepli, főleg miután tudatta a nagyvilággal, percekkel később egy újabb nyuszit is megmentett, de az már nem látszik a videón.

Abszolút kisebbségben maradt, de azonnal hallatta hangját a másik tábor is, amely szerint a férfi őrült, hogy életét kockáztatta egy nyúlért, illetve mekkora gyökér, hogy felbukkanásával, kiabálásával megzavarta és hajszál híján a tűzbe kergette az állatot.

Lehet, épp a kölykeit mentette volna

Később egyesek újabb váddal álltak elő, amely megkérdőjelezi Oscar hősiességét, mert ugyan nem tudatosan, de egy nagyobb tragédia előidézője volt. Jelesül: a nyúl nem bolond, hogy csak úgy a tűzbe rohanjon, erre biztosan oka volt: kölykeit akarta kimenteni a lángoló erdőből. Ha ez így van, akkor bizony az anya eltávolításával Oscar egy alomnyi kisnyúl pusztulását okozta.

Másrészt a képek alapján egy olyan helyi őshonos fajról van szó, ami kiválóan alkalmazkodott a gyakori erdőtüzekhez is, tudományos kutatások igazolják, hogy képes az üregében túlélni a hasonló eseményeket.

Ezek alapján pedig mind Oscar, mind az őt hősként éltető közönség beleesett egy gyakori csapdába: feleslegesen, sőt az állatok számára káros módon antropomorfizálják a természetben előállt helyzeteket. A férfi közbelépése nélkül sem lett volna semmi baj, sőt ha a kisnyulak tényleg megmentőként várták az anyjukat, emiatt nagy valószínűséggel elpusztultak.

Hozzá kell tenni azt is, hogy a témában megszólaló tudósok szerint bizonyos helyzetben igenis hasznos a kutyaszorítóba került egyedek megmentése. Ráadásul míg patkányok esetén bizonyított, hogy tűz esetén kimentik kicsinyeiket, addig nyulakról nincs ilyen információ.

(Kiemelt kép: RINGO CHIU / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik