Tudomány

Vigyázat: rákkeltő műanyag keletkezhet a sült krumpliban

Ha például a főzni való krumplit megsütjük, abban egy mérgező műanyag, akrilamid keletkezik. A rákkeltő anyag tucatnyi más élelmiszerben is jelen van, az EU közbelép.

Az akrilamid a poliakril típusú műanyagok monomerje, és olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak. Lényegében műanyagot eszünk, ráadásul jelen legjobb tudásunk szerint az élelmiszerekben előforduló akrilamid potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát valamennyi fogyasztói korcsoport tekintetében – derül ki a Laboratorium.hu cikkéből.

Műanyag a burgonyában

Dr. Szigeti Tamás János, az élelmiszer-vizsgálatokkal is foglalkozó WESSLING Hungary Kft. munkatársa kiemeli: A veszélyes akrilamidot svéd kutatók azonosították először az olyan erősen sütött szénhidrátokban, mint a sült krumpli, a kenyér és a péksütemények, főzött ételekben azonban nem fordul elő, és 140 fok alatti sütésnél sem jellemző az akrilamid keletkezése. Magasabb hőmérsékleten azonban számolni kell vele.

A probléma több élelmiszert is érint, de nézzük először a krumplit. Bizonyos fajták hőkezelésénél nagy mennyiségű akrilamid képződik, ezért az ilyen burgonyát csak főzni javasolt, hiszen ahogy fent írtuk 140 fok felett az akrilamid képződése fokozott veszélyt jelent.

Ami a lakosságot érinti, a főzésre ajánlott krumplit ne süssük!

A csipszek esetében a legtöbb gyártó már kiküszöbölte a veszélyt többek között azzal, hogy áttért az úgynevezett vákuumfritőz technológiára. Így a korábban 160-170 fokon folytatott sütés helyett már 140 fokon is biztosítani tudják a vásárlók által elvárt érzékszervi tulajdonságokat.

Kenyértől a kávéig

A helyzet komolyságátaz Európai Unió közbelépése is bizonyítja. A mai napon, december 11-én lépett hatályba, és jövő áprilistól kötelezően alkalmazandó az EU Bizottságának 2017/2158 rendelete, amely az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedéseket ír elő.

A leginkább érintett termékek:

  • friss krumpliból készült hasábburgonya;
  • egyéb darabolt (olajban sütött) termékek és szeletelt burgonyaszirom;
  • snack ételek, sós kekszek;
  • burgonyapépből készült termékek;
  • kenyér;
  • reggeli gabonapelyhek (a zabkása kivételével);
  • finompékáruk (aprósütemény, édes keksz, kétszersült, gabonaszelet, stb.)

Ezeken túl ugyancsak akrilamidot tartalmazhatnak a kávék, legyen szó pörkölt vagy instant változatról, illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Jaap Arriens / NurPhoto)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik