Tudomány

Jön a tél: csak okosan etessük a madarakat, mert baj lehet

A klasszikus madáretetés alapvetően saját gyönyörködtetésünket szolgálja, amivel semmi baj nincs, de ha ezt nem kellő körültekintéssel tesszük, több kárt okozunk, mint amennyi segítséget nyújtunk. Ezért csak az énekesmadarakkal tegyük!
Korábban a témában:

November vége felé járunk, egyre gyakrabban ébredünk fagypont alatti hőmérsékletekre, a Bakonyban havazott is: a tél egyre határozottabban jelzi közeledtét. Madárkedvelő természetbarátok számára pedig ez egyet jelent a 2017/2018-as madáretetési szezon kezdetével.

Bemutatkozik a tél: -20 fokot is érezhetünk a héten
A szél miatt az enyhe mínuszokat is sarkvidéki hidegnek érezzük – kellemetlen hetünk lesz.

Magyarországon potenciálisan 50 madárfaj, többségében énekesmadarak látogatják a kertek, parkok, erkélyek és ablakpárkányok etetőit, a forgalom a tél keménységétől és a hótakaró vastagságától függ. Mivel kedveskedhetünk nekik?

  • Napraforgó és apró szemű mag (köles, muhar, mák) keverve, de ha van némi dió, mandula, az is jó.
  • Állati zsiradék: kacsa-, liba- és sertésháj, vagy cinkegolyó.
  • Alma a gallyakra tűzve vagy a földre szórva.
  • Ivó- és fürdővíz, ami cserére szorul, ha befagy.

Két alapszabály

Hazánkban is egyre többen adják madáretetésre a fejüket abban a biztos tudatban, hogy miközben komoly segítséget nyújtanak tollas barátaiknak, kedvükre gyönyörködhetnek is a színpompás, zajos kavalkádban. Csakhogy amint a pokolba vezető út is puszta jószándékkal van kikövezve, úgy a madáretetés is nagyon, de nagyon félrecsúszhat. Olyannyira, hogy nemcsak egyes egyedek, hanem akár tömegesen pusztulhatnak bele a tudatlansággal párosuló emberi gondoskodásba.

A kőbe vésendő alapszabály nagyon egyszerű, Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője fogalmazta meg a 24.hu-nak. Nem valamiféle kioktató, perverz módon elitista kinyilatkoztatásról van szó az ornitológia elefántcsonttornyából, később minden szót megmagyarázunk:

A lakosság számára etetni csak az énekesmadarakat szabad, őket is kizárólag a kemény téli hónapokban. A vízimadarak, és az olyan vonuló fajok itthon telelő egyedeinek, mint például a fehér gólya etetése nem szolgálja az érintett fajok érdekeit, épp az emberi szándékkal ellentétes hatást vált ki.

Magunkat szórakoztatjuk

És akkor kezdjük az elején. Magyar ornitológusok már a XIX. század utolsó évtizedeiben felismerték, micsoda károkat okoz az élőhelyekben, ezáltal pedig a madarak életében az egyre intenzívebb mezőgazdaság, a mocsarak lecsapolása, a folyószabályozások, az ipari fejlődés. Egy szóval az emberi tevékenység.

Figyelemfelkeltő, szemléletformáló kezdeményezésük – ma úgy mondanánk, kampányuk – központi eszközét a mesterséges odúzás és a téli madáretetés lakossági népszerűsítése képezte. Legfőbb céljuk pedig az volt, hogy a megismerés, megfigyelés élménye által a lakosság közelebb kerüljön a természethez.

A siker azóta is töretlen, emberek tömegei etetik az ágak között ugráló szárnyas barátainkat Magyarországon, sőt, az énekesmadaraknak szánt eleség már elhagyhatatlan része a hipermarketek téli kínálatának.

Közben azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a lényeg továbbra sem változott. Azaz az énekesmadarak etetése sem nem kötelezettség, sem nem létszükséglet a madarak számára. Ha egyetlen etető sem működne Magyarországon, Európában, a madarak nem pusztulnának el, egyszerűen tovább repülnének.

A települési madárvédelem, különösképp a madáretetés alapvetően az ember gyönyörködtetését szolgálja, de ha jól csináljuk, akkor természetesen segítséget is nyújt a madaraknak

– emeli ki a szakember.

Megölhetjük a fiókákat

Meg kell értenünk, hogy ezek az állatok évmilliók óta sikeresek, azok voltak az ember megjelenése előtt, és most is túlélnének a gondoskodásunk nélkül is. Ha a hó és fagy miatt nem találnak elég élelmet, hát odébbállnak. Elrepülnek délre, kedvezőbb körülmények közé, pár száz kilométer megtétele még a néhány grammos apróságoknak sem kihívás. Amelyik ezt alkalomadtán nem tudja megtenni, annak a természet törvényei szerint tényleg el kell pusztulnia.

Ha valamely madár csak ember által biztosított terített asztallal képes túlélni, génjeit örökíteni, azzal végső soron az egész populációt meggyengíti, kiszolgáltatottá teszi a közvetlen emberi segítségnek. Orbán Zoltán hangsúlyozza, hogy a megfelelően végzett énekesmadár-etetéssel kapcsolatban ilyen veszély nem fenyeget.

De csak a téli időszakban. Tavasszal még a magevő énekesek is könnyen emészthető rovarokkal táplálják fiókáikat. Ha azonban még ilyenkor is bőven találnak magot az etetőkben, teljesen logikusan azt fogják letuszkolni a kicsik torkán, ám azok a számukra emészthetetlen tápláléktól megfulladhatnak, elpusztulhatnak.

A konklúzió tehát: az énekesmadarakat csak télen szabad etetni. Nem kell, hanem „szabad” – nyer értelmet az Orbán Zoltántól cikkünk elején idézett alapszabály egyik fele. A másik a vízimadarakról szól, ez lesz következő cikkünk témája. Ha addig is bárki természetvédelmi szempontokat figyelembe véve, az énekesmadarak hosszú távú jövőjét szem előtt tartva vágna bele a madáretetési szezonba, fogadja meg szakemberek itt olvasható tanácsait.

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.