Tudomány
Eger, 2017. március 21.
Egy borlovag Egri Bikavért tölt a Hungarikum Bizottság döntését követõen az egri várban 2017. március 21-én. Újabb értékekkel bõvült a Hungarikumok Gyûjteménye és a Magyar Értéktár. A Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, valamint a tiszai halászlét.
MTI Fotó: Komka Péter

8000 éve készülhetett a világ legrégibb bora

24.hu
24.hu

2017. 11. 14. 08:37

Két georgiai ásatási helyen nyolcezer éves agyagedények cserepein találtak kanadai tudósok olyan vegyületeket, amelyeket a borkészítés legrégibb nyomainak tartanak.

Az edények némelyikén szőlőfürt és táncoló férfiak képeit is felfedezték a tudósok, akik eredményeiket az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) tették közzé.

Korábban a borkészítés legrégibb bizonyítékának azokat a maradványokat tartották, amelyeket 7000 éves iráni cseréptöredékekben azonosítottak.

Úgy véljük, a miénk a legkorábbi bizonyítéka annak, hogy a vadon termő eurázsiai szőlőt borkészítésre háziasították. A bor az általunk ismert nyugati civilizáció egyik központi eleme: orvosságként, a társas együttlét katalizátoraként és értékes vagyontárgyként került a vallási rítusok, a gyógyszerkészítés, a főzés, a gazdaság és a társadalom életének fókuszába az ősi Közel-Keleten

– magyarázta Stephen Batiuk, a Torontói Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

In this image released by the Georgian National Museum and received by AFP on November 13, 2017, shows a a neolithic jar from Khramis Didi-Gora, Georgia.
Pottery fragments from 8,000-year-old jars unearthed near the Georgian capital, Tbilisi, are the earliest evidence of wine-making in the Near East, bringing the tradition back almost 1,000 years earlier than thought, researchers said on November 13, 2017. Previously, the earliest known chemical evidence of wine in the area dated to 5,400-5,000 BC and was from the Zagros Mountains of Iran, said the report in the Proceedings of the National Academy of Sciences, a peer-reviewed US journal. / AFP PHOTO / Georgian National Museum / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Georgian National Museum/ HO- NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
AFP PHOTO / Georgian National Museum

Az agyagedényeket két újkőkor faluban találták meg Tbiliszitől mintegy 50 kilométerre délre. A borkészítés kémiai lenyomatát nyolc agyagedényben fedezték fel, a legidősebb nagyjából a Kr.e. 5980-as évekből származik.

A kvevrinek nevezett nagy korsókat, melyek az ősi agyagedényekhez hasonlítanak, az országban ma is használják borkészítésre – mondta David Lordkipanidze, a georgiai Nemzeti Múzeum igazgatója, aki a kutatásban segített.

Batiuk szerint valószínű, hogy a bort az újkőkori ember a mai „kvevri-módszerhez” hasonlóan készíthette: a szőlőt összepréselték, a gyümölcshúst, a szárat és a magokat együtt erjesztették.

A világ legkorábbi ismert, nem szőlőből erjesztett borának, egy rizsből, mézből és gyümölcsökből készült alkoholos ital nyomait Kínában találták, a lelet nagyjából Kr.e. 7000-ből származik.

(MTI, kiemelt kép: MTI Fotó/Komka Péter)

vissza a címlapra
  • Címkék:
  • bor

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.