Tudomány
shooting star going across the star field

Heteken át csodálhatjuk a halloweeni meteorrajt

24.hu
24.hu

2017. 10. 31. 10:27

A Taurida meteorraj kevés, de igen látványos hullócsillagot kínál. Ha az időjárás is úgy akarja, a következő hetekben óránként néhány meteort figyelhetünk majd meg a sötét, déli égbolton.
Korábban a témában:

A Space.com szerint 2017-ben az Északi Tauridák csúcsa november 10-11-re várható. A meteorok általában október végén vagy november elején érkeznek, ezért gyakran nevezik őket halloweeni tűzgömböknek is.

A Taurida meteorraj az Encke-üstökösből származó anyagból jön létre. Ahogy az égitest a Nap körül kering, törmelékcsíkot húz maga után. Bizonyos években a Jupiter gravitációja a Föld felé löki a részecskéket, ekkor figyelhető meg extrém meteoreső. Bill Cooke, a NASA munkatársa a Space.comnak azt mondta, idén ez elmarad, legközelebb 2019-ben várható igazán látványos csillaghullás.

Míg a legtöbb meteor igen kicsi, és már a légkörben elég, a becslések alapján az Encke-üstökös egyes darabjai elég nagyok lehetnek ahhoz, hogy elérjék a talajt.

Cooke ugyanakkor hozzátette, ezeket az objektumokat még nem azonosították.

A Taurida meteorraj több héten át figyelhető meg, így nehéz pontosan megállapítani, hogy mikor érdemes az eget kémlelni. Cooke szerint a legjobb hajnal előtt, a lehető legsötétebb helyekről figyelni. Mivel a Tauridák csúcsán óránként csupán néhány meteorral több tűnik fel, nincs jelentős eltérés a meteorraj többi napja és a csúcsidőszak között.

A meteorok látszólag a Bika csillagkép felől érkeznek majd. Ennek ellenére nem érdemes épp a csillagképet nézni, a hullócsillagok ugyanis rövidebbek a radiáns közelében.

Bár a meteorraj megcsodálásához nincs szükség speciális felszerelésre, a fényszennyezés azonban jelentősen megnehezítheti a fényjelenségek észrevételét. Éppen ezért érdemes eltávolodni a városoktól.

(Kiemelt kép: ClaudioVentrella/Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Gyula, 2012. január 19.
A gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház egyik munkatársa egy beteg sugárkezelését készíti elő az onkológiai osztályon. A kórház - holtversenyben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Idegsebészeti Klinikájával - második helyen végzett a HáziPatika.com által meghirdetett Az év kórháza szavazáson.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.