Tudomány

Időkapszulát ástak el a Spitzbergákon

Meteorittöredéket, fosszíliákat, növénymagokat, emberi DNS-t, pénzérméket és a Földet ábrázoló fényképeket is tartalmaz az az időkapszula, amelyet lengyel tudósok ástak el a Norvégia fennhatósága alá tartozó Spitzbergák egyik szigetén, a Nyugati-földön.

A kutatók a hornsundi Lengyel Sarkkutató Állomás közelében ásták el az időkapszulát, négy méter mélyre, ahonnan számításaik szerint nagyjából 500 ezer év múlva kerül ismét a felszínre, természetes folyamatok révén. A vastag, rozsdamentes acélból készült, 60 centiméter hosszú és 12 centiméter átmérőjű időkapszulát részben az állomás működésének 60. évfordulója alkalmából ásták el.

Az ötletgazda Marek Lewandowski, a Lengyel Tudományos Akadémia geofizikai intézetének professzora szerint a kezdeményezés hátterében az az elgondolás állt, hogy a tárgyak nyelve a legtermészetesebb nyelv.

Éppen ezért az időkapszulában öt kisebb tokot helyeztek el, amelyek mindegyike egy-egy fontos információt tartalmaz a jelenkorról.

A cél az volt, hogy a kapszula jövőbeli megtalálói pontos képet kapjanak az emberiség jelenlegi társadalmi, gazdasági és szellemi műveltségéről, a környezet állapotáról és a technológiai fejlettség szintjéről.

A kapszulában helyett kapott két memóriakártya, amelyeken Hornsundról készített képek és videofelvételek láthatóak.

A geológiai mintákkal a kutatók azt akarták demonstrálni, hogy az emberiség ma már képes a kőzet- és ásványminták korának és izotópösszetételének a meghatározására. A legutolsó minta az izlandi Eyjafjallajökull vulkán legutóbbi kitörésének idejéről származik és akár az időkapszula korának meghatározásában is segítheti majd a megtalálóit.

A biológiai mintákat tartalmazó tokba egyebek között ember-, patkány- és szarvas-DNS-t, medveállatkákat, kávé-, kukorica- és napraforgómagokat, valamint tejfogakat helyeztek el a kutatók.

A technológiai rekeszben többek között szilíciumkristály, gyorsulásmérő és napelem kapott helyet, míg az utolsó tárolóba mindennapi tárgyakat, például bankkártyát, pénzérmét, gyufát, fecskendőt, órát, játékautót, egy apró könyvet, fénytörő prizmát és lencséket tettek a szakemberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik