Tudomány

Tüdődaganatnak nézték a 40 éve felszívott játékbóját

A 47 éves férfi gyermekkorában szívta fel véletlenül azt a Playmobil-bóját, melyet később daganatnak néztek az orvosok.

British Medical Journal folyóiratban a közelmúltban jelent meg egy tanulmány, amely egy igen érdekes esetet mutat be. Az „Egy légúti közlekedési dugó: egy hörgőkarcinómának álcázott műanyag közlekedési bója” című cikk már címével is felkeltheti az ember érdeklődését.

A publikáció egy olyan Playmobil-figuráról szól, melyet tüdődaganatnak néztek az orvosok.

A játékot egy, a diagnóziskor 47 éves férfi kapta hetedik születésnapjára. A bóját később a gyermek letüdőzte, idővel viszont megfeledkezett a balesetről.

A férfi 40 évvel később egy éve szűnni nem akaró köhögéssel fordult orvoshoz. A röntgensugaras vizsgálat egy kúp alakú objektumot mutatott ki a páciens tüdejében. Mivel a férfi dohányzott, a szakértők úgy vélték, hogy a test egy daganat. Az orvosok műtéti úton távolították el az objektumot.

Ekkor derült ki, hogy a „daganat” valójában egy régen elveszett apró bója. A férfinek ekkor jutott eszébe, hogy gyermekként gyakran játszott a műanyagkúppal, és több alkalommal a szájába is vette. Egyszer azonban a figura a tüdejében kötött ki.

A páciensél évtizedeken át nem jelentkeztek tünetek. Ennek oka az lehetett, hogy fejlődésben lévő szervezete képes volt alkalmazkodni az idegen tárgyhoz.

A tanulmány szerzői szerint a férfi köhögése már jelentősen csillapodott, és egyéb panaszai is javultak négy hónappal a beavatkozás után.

Bár a gyermekek meglepően gyakran nyelnek le vagy szívnak fel kisebb játékokat, a szakértőket mégis meglepte, hogy a férfi esetében csak ilyen későn okozott problémát a parányi bója.

(Gizmodo, BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik