Tudomány

Európát is elérheti a veszélyes ausztrál influenza

Az ausztrál influenzaként ismert vírustörzs egyre több áldozatot követel Ausztráliában. A szakértők szerint amennyiben a betegség eléri Európát, hatalmas problémát fog okozni.

A vírus legújabb áldozata egy kétgyermekes anya, aki a hétvégén hunyt el légúti distressz szindrómában. Ezen állapotban a tüdő olyan mértékű károsodást szenved, hogy nem jut elég oxigénhez. A nő hétéves gyermeke mellett kapta el a betegséget, a tünetek egy héttel a halála előtt jelentkeztek.

A szakértők szerint elkerülhetetlen, hogy a vírus Európát is elérje. A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) már készül a járványra.

Szeptember eleje óta több mint 137 500 új influenzás esetet regisztráltak Ausztráliában.

Bár a járvány egyelőre a lakosság kevesebb mint 1 százalékát érinti, tavaly ugyanezen időszakban csupán 53 159 influenzás beteget jelentettek. Sőt, a vírus idei szezonja során már több esetet regisztráltak, mint 2016-ban egész évben – tavaly összesen 83 092-en betegedtek meg. A 2017-es járványban már közel százan vesztették életüket.

Az Ausztrál Orvosi Szövetség szerint a következő két hónapban újabb esetekkel kell számolni. A vírus elsősorban az időseket és a fiatalabb gyermekeket fenyegeti.

Robert Dingwall, a Nottingham Trent Egyetem közegészségügyi szakembere a Daily Express-nek azt mondta, a hongkongi influenza óta ez a legjelentősebb influenzajárvány. Az 1968-1969-es pandémiában megközelítőleg egymillióan haltak meg. A szakértő szerint az ausztrál tapasztalatok alapján a közegészségügyi tisztviselőknek össze kell ülniük, és át kell gondolniuk a vészhelyzeti eljárásokat.

Az NHS két hete jelentette be, hogy 3 000 extra ággyal készül az idei szezonra. Simon Stevens, az NHS vezetője szerint az ausztráliai és új-zélandi események azt mutatják, hogy az idei járvány igen súlyos lesz.

(Mirror)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik