Tudomány

Lenyúzott ember bőrét, péniszét kellett nadrágként viselni

24.hu
24.hu

2017. 09. 23. 15:35

A deréktól lefelé megnyúzott férfi bőrét nadrágként kellett viselni, a herezacskóba pedig pénzt tenni.
Korábban a témában:

Izland klímája még erős túlzással sem kényezteti az embert, korábbi századok során a puszta életben maradásért is komoly küzdelmet kellett folytatni. Főleg nem a társadalom alsó rétegei számára, akik az időjárás mellett a kalózokkal is folyamatos harcban álltak a XVII. század folyamán.

Nem csoda, ha a mágiától, boszorkányságtól remélték sorsuk jobbra fordulását: zombik életre keltésétől a kecsketejlopó bizarr lény felnevelésén keresztül a gazdagságot ígérő halálnadrágig. Ez utóbbit mutatjuk be részletesebben a Múlt-kor.hu gyűjtéséből.

A nábrók szó szerinti fordításban halálalsónadrágot jelent, és viselése a korlátlan gazdagság ígéretét hordozta, igen nehéz volt hozzájutni, viselni pedig…

Lenyúzott emberbőr

Először is kellett hozzá egy olyan férfi, ismerős, rokon, barát, aki beleegyezett, hogy halála után deréktól lefelé megnyúzhatják. A mágia szerencsére köztudottan csak úgy működött, ha az illető természetes halállal halt, viszont a legteljesebb titokban kellett tartani az egészet, hiszen a hatóságok üldözték a boszorkányságot.

Miután emberünk elhunyt, annak rendje és módja szerint eltemették, eljött az egyezség haszonélvezőjének ideje: kiásta a testet és deréktól lefelé óvatosan megnyúzta. Tényleg vigyáznia kellett, mert az egész nem ér semmit, ha egy pici lyuk is van a bőrön.

Amint készen volt az emberbőr nadrág, még egy érmét kellett lopni egy szűkölködő özvegytől, a pénzt pedig a nábrók pergamenre rajzolt jelképével együtt be kellett tenni a halálalsónadrág „zsebébe”, ami ez esetben a herezacskót jelentette.

A herezacskó mindig megtelt pénzzel

A világ egyetlen „nekronadrágja”  az Izlandi Varázslat és Boszorkányság Múzeumában, Hólmavíkban van kiállítva – persze nem eredeti, azaz nem emberbőrből készült. Itt 7:02-től látható:

És hogyan hozott a nábrók gazdagságot? Úgy, hogy amíg az embere ezt az alsót viselte, és a herezacskóban maradt az eredeti érme, rendre újabb és újabb érmékkel töltődött meg.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.