Tudomány

Újabb hurrikán érkezik a Karibi-térségbe

Az előrejelzések szerint a Maria hurrikán a következő napokban egyre erősödni fog, ahogy a korábban az Irma által sújtott Karibi-térség felé közeledik.

A szakértők szerint a vihar jelentős hurrikánná fog válni, mire eléri a Leeward-szigeteket. A Maria mindössze 48 óra leforgása alatt válhat 4-es kategóriájú hurrikánná.

A Nemzeti Hurrikán Központ jelentése alapján a Maria magyar idő szerint hétfőn reggel 5 óra körül 165 kilométerre északkeletre járt Barbadostól, és 340 kilométerre kelet-északkeletre Dominikától. A ciklon már 1-es kategóriájú, széllökési elérik a 136 kilométer per órás sebességet. A vihar nagyjából 21 kilométer per órával halad keleti irányba.

A Nemzeti Hurrikán Központ szerint a Maria a következő napokban tovább erősödik, a Leeward-szigeteket elérve pedig veszélyes szeleket, viharfelhőket és esőzéseket hozhat.

Jelenleg az Atlanti-óceánon három nagyobb vihar is tombol, ezek közül a Maria a legjelentősebb. A ciklon Martinique-et, Guadeloupe-et, Dominikát, Saint Kitts-et és Nevis-t, valamint Montserratot fenyegeti. A trópusi viharra vonatkozó figyelmeztetést ugyanakkor Antiguára és Barbudára,  Sabára, Sint Eustatiusra és Saint Luciára is kiadták. A riasztást 36 órával a vihar várható érkezése előtt szokták kiadni.

A hurrikánveszély az Amerikai és Brit Virgin-szigeteken, a Szent Márton-szigeten, Saint-Barthélemyn és Anguillán is fennáll.

Míg a Karibi-térség a Maria érkezésére készül, a José továbbra is igen erős, ahogy észak felé haladva az Egyesült Államok keleti partvidékét fenyegeti. Hétfő hajnalban az 1-es erősségű hurrikán 490 kilométerre járt az észak-karolinai Cape Hatteras-tól.

Bár a Nemzeti Hurrikán Központ szerint a José nem éri majd el az Egyesült Államok keleti partját, a tenger áradása hatással lesz az ország óceánhoz közeli területeire, illetve Bermudára és a Bahamákra.

A José mellett a térségben a Lee is problémát okozhat, igaz, a vihar mostanra trópusi depresszióvá szelídült.

Kép: National Hurricane Center

(CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik