Tudomány

Célegyenesben a Cassini

A Cassini navigátorai megerősítették, sikeres volt a Titánnál végrehajtott manőver. Az űrszonda szeptember 15-én fog megsemmisülni a Szaturnusz légkörében.

A Cassini 20 éve indult és 13 éve érkezett meg a Szaturnusz rendszerébe. Azóta sokban hozzájárult a helyi égitestek alaposabb megismeréséhez. Az űreszköz üzemanyaga azonban lassan elfogy, így a szerkezetet meg kell semmisíteni, mielőtt kontrollálatlanul valamelyik holdba csapódna.

A szonda végső küldetése, a Nagy Finálé áprilisban kezdődött. Az elmúlt hónapok során a Cassini időnként olyan közel merészkedett a Szaturnuszhoz, mint még korábban soha, eközben újabb és újabb részleteket tárt fel a gázbolygóról.

A számítások alapján a földi irányítás szeptember 15-én, magyar idő szerint 13:55-kor veszti majd el a kapcsolatot a szerkezettel. A szonda egy perccel korábban fog belépni a Szaturnusz atmoszférájába, a bolygó fellegeinek becsült felszínétől 1 915 kilométerre. A Cassini ekkor 113 000 kilométer per órával fog száguldani. A szerkezet végső manővere közben is folyamatosan továbbítja majd az értékes adatokat a Föld felé.

Mikor a kommunikáció megszakad, az űreszköz nagyjából 1 500 kilométerre fog járni a Szaturnusz fellegeitől. A Cassini végül úgy ég majd el az atmoszférában, mint egy meteor.

Megközelítőleg 30 másodperccel a szonda jelének elvesztése után a gép szét fog esni, a darabjai pedig néhány percen belül teljesen megsemmisülnek. Mivel az űreszköz rádiójelei lassan érnek el bolygónkhoz, mire a földi irányítás érzékeli a kapcsolat megszakadását, a szonda valójában már több mint 80 perce elégett.

A szerkezet az évek során megszerzett információival rengeteget segített a kutatóknak a Szaturnusz és környezetének feltérképezésében. A héten részletesebben is beszámolunk a szonda eredményeiről és a Nagy Fináléról. A Cassinivel kapcsolatos cikkeket erre a linkre kattintva olvashatja.

(NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik