Tudomány

Harvey: Trump nyolcmilliárd dollárt kér

Az amerikai elnök a tervezettnél több pénzt, csaknem nyolcmilliárd dollárt kért a kongresszustól a Harvey hurrikán áldozatainak megsegítésére.

A Fehér Ház helyi idő szerint pénteken este jelezte: az elnök a tervezett 5,9 milliárd dollár helyett 7,85 milliárd dollárról szóló kérelmet küldött át a kongresszusba, a vihar utáni texasi és louisianai helyreállítási munkálatokhoz. A nyári szabadságukról visszatérő törvényhozók hétfőn kezdik meg a tanácskozást az összeg megítéléséről, de sajtójelentések szerint nem kétséges, hogy megszavazzák az összeget – tudósít az MTI.

Trump elnök a későbbiekben további kisebb összegeket is kérhet majd a kongresszustól a helyreállítási munkák megkönnyítéséhez.

Greg Abbott, Texas kormányzója pénteken jelezte, hogy államának még valószínűleg további 125 milliárd dollárra lesz szüksége.

A houstoni születésű tech-milliárdos, Michael Dell péntek este bejelentette: Építsük újra Texast Alapítvány néven százmillió dolláros alapot hoz létre a város újjáépítésére – az alapítványba a saját vagyonából 36 millió dollárt ajánlott fel.

Bár Houstonban megkezdődött az apadás, a város még mindig víz alatt van. Texas keleti megyéiben és Louisianában azonban szakad az eső, áradnak a folyók. A Mexikói-öböl mentén fekvő települések többségében kötelező kiürítést rendeltek el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik