Tudomány

Fantasztikus drónvideón a világ legszínesebb folyója

Az Andok keleti részén, Kolumbia Meta tartományában hömpölyög 120 kilométer hosszan a Cano Cristales (Kristály-folyó), a világ egyik leglátványosabb folyója. A viszonylag kis területnek, amit a folyó kettészel, hihetetlenül gazdag az élővilága. Számos macskaféle, 8 majom-, 550 madár-, 1200 féreg- és 100 hüllőfaj él a területen. Mindezek mellett 48 orchidea- és 2000 további növényfaj található itt – írja a National Geographic.

A Cano Cristales számos vízeséssel, bizarr sziklaalakzatok, és kör alakú medencék között halad, ami már önmagában is lenyűgöző látvány, ám a folyó mégsem erről híres igazán. Hanem arról, hogy időnként szivárványszínbe borul, köszönhetően a vizében élő, Macarenia clavigera nevű algafajtának.

A színpompás jelenség sajnos csak ritkán látható, mert kialakulása rengeteg körülménytől függ. Csak az esős és a száraz évszak közötti, rövid időszakokban megfelelő a folyó vízhozama, az időjárás, és fényviszonyok is ahhoz, hogy az algák ellephessék a vizet. Az, hogy a növények milyen színárnyalatot vesznek fel, ugyanezektől a feltételektől függ.

A csodálatos látványt nem egyszerű saját szemmel megnézni: út csak a még Kolumbiában is eldugottnak számító kisvárosig La Macarenaig visz, onnan kizárólag ló-, vagy öszvérháton közelíthető meg a folyó.

A kétezres években a folyó környéke lázadó gerillák által ellenőrzött terület volt, akik gondolkodás nélkül lőttek mindenkire, aki a közelükbe merészkedett. Ma már azonban sokkal biztonságosabb a környék.

(via Business Insider)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik