Tudomány

Madárcsontok oldhatják meg az eltűnt civilizáció rejtélyét

Amerikai kutatók szokatlan helyen, háziasított madarak genetikai anyagában bukkantak rá egy 700 évvel ezelőtt eltűnt civilizáció nyomára.

A pueblo indiánok ősei a mai Egyesült Államok délnyugati területén, az Arizona, Colorado, Új-Mexikó és Utah államainak találkozásánál fekvő úgynevezett Négyes sarok környékén éltek. A 13. század elején ezen kultúra tagjai lélegzetelállító építményeket emeltek homokkőből és fából a mai Mesa Verde Nemzeti Park egyik hegyoldalában.

Nagyjából egy évszázaddal a palota elkészítése után azonban elhagyták a régiót, emberek tízezrei tűntek el nyom nélkül.

A csoport felszívódására a tudomány máig nem tudott magyarázatot találni, igaz, a napjainkban a Rio Grande északi részén, Mexikótól északnyugatra élő tehua törzs tagjai úgy tartják, felmenőik egyszerűen felkerekedtek.

Könnyen elképzelhető, hogy a csoport tagjai politikai problémák vagy valamilyen kultúrák közti összecsapás hatására döntöttek úgy, hogy hátrahagyják a települést és több száz kilométerre költöznek. Az eddig feltárt bizonyítékok azonban gyakran ellentmondásosak.

Mivel kulturális okokból ritkán kapnak engedélyt a szakértők a pueblo temetőkben történő ásatásra, a Brian M. Kemp, az Oklahomai Egyetem antropológusa által vezetett kutatók most az ősi népcsoport állatainak maradványait elemezték. A szakértők bíztak benne, hogy a kutyák és pulykák csontjainak vizsgálata választ adhat arra, hogy valóban lezajlott-e a költözés?

Bár a kutyamaradványok végül használhatatlannak bizonyultak, a pulykaleletek valóban segítettek a pueblók történetének megértésében. Egészen nagyjából 1280-ig a Mesa Verdéből és a Rio Grande északi részéről származó madarak teljesen más anyai vonalat képviseltek. A 13. század végére azonban a Rio Grande-i pulykákban Mesa Verde-i genetikai nyomok jelentek meg – ez az állatállomány keveredésére utal.

Az eredmények alátámaszthatják a mai tehuák hagyományát, azaz a migráció hipotézisét.

Az új adatok is azt az elképzelést bizonyítják, mely szerint 1270 körül az ősi pueblók a klímaváltozás, a politikai helyzet, a túlnépesedés vagy valamilyen egyéb tényező – esetleg több faktor kombinációjának – hatására egyszerűen elhagyták Mesa Verdét. Úgy tűnik, a csoport tagjai pulykáikat, és feltehetőleg egyéb értékeiket is magukkal vitték.

A vizsgálat természetesen nem zárta le a kultúra eltűnését érintő vitákat, csupán a népcsoportra vonatkozó egyik fontos kérdést sikerült megválaszolnia.

(ScienceAlert)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik