Tudomány

Egyedül életveszélyes átúszni a Dunát

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2017. 08. 05. 10:00

Örvények, sodrás, uszadék  - a folyó bizony könnyen kimutatja a foga fehérjét, főleg a fővárosban. Ám most először szinte bárki biztonságban átúszhat Pestről Budára, ha van nyíltvízi tapasztalata.
Korábban a témában:

Nemrégiben jelent meg hosszabb cikkünk egy mára már elfeledett úszásnemről, az úgynevezett magyar tempóról, mellyel Hajós Alfréd és Halmay Zoltán is két-két aranyérmet nyert az első olimpiákon. Hajós dunai hajósoktól leste el a technikát, amivel még ma is bármikor, bárki indulhatna világversenyeken.

Még ma is erős lenne Hajós Alfréd úszóstílusa
A dunai hajósoktól ellesett technikával utasította maga mögé a nemzetek legjobbjait.

Most pedig lehetőség nyílik “élesben” is kipróbálni a Duna budapesti szakaszán, egészen pontosan a Szabadság híd pesti hídfője és a Műegyetem előtti rakpart között: a Budapest Urban Games (BUG) keretein belül szeptember 2-án hivatalos Duna-átúszást rendeznek a fővárosban.

A szervezők kevesebb mint tíz perc alatt leúszták a körülbelül 330 méteres távot, ezen a szakaszon nincsenek veszélyt jelentő örvények, és a sodrás sem jelentős

– mondja a 24.hu-nak Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a BUG nagykövete.

Két fontos kritérium

Ettől függetlenül egyénileg senki ne próbálkozzon, a folyó budapesti szakaszán tilos az úszás, főleg egyik partról a másikra – életveszélyes. Hogy miért?

  • hajóforgalom
  • sodrás
  • uszadék
  • örvények.

A szeptemberi versenyen első a biztonság, a hajóforgalmat természetesen leállítják, a versenyzők 25 fős csoportokban indítják, melyeket 10 mentőhajó kísér mindegyik fedélzetén 3-4, azonnali beavatkozásra kész szakemberrel.

Bár a rendezvény célja, hogy vegyük birtokba a fővárost, használjuk a Dunát, Kiss Gergely mégis azt mondja, nem úszhat bárki. Nyílt vízről van szó, itt nem elég, ha valaki jól úszik medencében. A szervezők két alapvető kritériumot állítottak: komoly vízbiztonság és nyíltvízi tapasztalat.

Mell, hát és gyors a jó taktika

Ami a Dunára javasolt úszásnemet illeti, a vízilabdázó nem javasolja, hogy a kevésbé profik pont a Duna-átúszáson próbálkozzanak új technikákkal.

Ismerem a »magyar tempót«, a vízilabdában alkalmazunk hasonló stílust, de nem ajánlom – inkább a gyorsúszást. Az ember biztonsággal, gyorsan teljesíti a távot. Jó választás a mell és a hát is, energiatakarékos, hatékony mindkettő, legfeljebb az embert jobban elsodorja a víz, és valamivel lejjebb ér partot.

A mostani Duna-átúszás helyszíne egy, a rendőrség által javasolt és speciálisan biztosított terület.

De mire is kell ügyelni az embernek folyami úszásnál?

Tapasztalatlan úszó ne menjen természetes nyílt vízbe – húzza alá a lényeget Kiss Gergely.  És megfelelő vízbiztonsággal rendelkező úszónak is nagyon kell figyelnie.

Nézzük sorban.

Nagyon veszélyes lehet

A sodrás a legkevesebb, nem érdemes ellene tempózni, csak feleslegesen kimerítjük magunkat. Hagyni kell, hadd vigyen a víz, nincs abban semmi, ha akár egy kilométerrel lejjebb érünk partot.

A háromszoros olimpiai bajnok 15 évesen edzőtáborban volt Törökországban, amikor épp Boszporusz-átúszást szerveztek – komoly verseny, 6,3 kilométeres táv a tengeren. Tíz magyar ifi vízilabdás nevezett, mindannyian a középmezőny elején végeztek.

Nagyon jó volt a kondink, és szerencsésen eltaláltuk a sodrást. Azért nem volt túl megnyugtató, amikor a szervezők viccesen közölték: a víz csak 100 méter mély, a macskacápák pedig kicsik, hogy kettéharapjanak minket

– mondja a sportoló.

Az örvényeket el kell kerülni, főleg hidak lábánál találkozhatunk velük, Budapest területén képesek elragadni az embert. Ilyenkor számít a lélekjelenlét és a tüdőkapacitás. Nem szabad pánikba esni, mert megnő a szervezet oxigénfelhasználása, a rémült menekülési kísérlet végzetesen kimerítő lehet.

Az orvosság örvény ellen:

Nagy levegő, és hagyni kell, hadd pörgessen, húzzon le, a folyó alján magától kidob.

Folyamatosan figyelni kell a több mázsás, tonnás uszadékokat, és messzire elkerülni: akár a jéghegyeknél, az összetorlódott fatörmelék nagy része a víz alatt van, nem láthatjuk. Alapszabály, hogy áradás idején nem úszunk folyóban.

Végezetül Kiss Gergely kiemeli: a szeptemberi versenyen ilyenektől nem kell tartani, ez a legnyugodtabb budapesti Duna-szakasz, a vízminőséget folyamatosan ellenőrzik, és szakemberek tucatjai őrködnek a biztonság felett.

(Kiemelt kép: Budapest Urban Games)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.