Tudomány
ORANIENBURG - DECEMBER 15:  Roma, (also known as Gypsy) survivors of the Holocaust enter the former concentration camp at Sachsenhausen on December 15, 2006 in Oranienburg, Germany. Approximately a dozen survivors, along with representatives of the Central Council of Sinti and Roma in Germany, commemorated the 64th anniversary of the "Auschwitz Decree" of December 14, 1943, in which Heinrich Himmler ordered the deportation of Germany's remaining Roma to Auschwitz. An estimated 500,000 Roma died at the hands of the Nazis during World War II.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Mengele saját autóján vitte a cigány gyerekeket a gázkamrához

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2017. 08. 02. 14:18

A birkenaui cigány tábor felszámolásakor 3000 romát vittek a gázkamrába – kellett a hely a magyar zsidóknak. Ma van a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja.
Korábban a témában:

Németországban a “cigánykérdés” már a XX. század elején rendőri ügy volt. A romákat Bajor- majd Poroszországban minősítették bűnöző életmódúaknak, a csavargókkal, munkakerülőkkel vették őket egy kalap alá, sokan a vegyes házasságok betiltását követelték. Ha pedig egy roma gyerek nem tudott németül, szellemi fogyatékosnak bélyegezték és intézetbe zárták.

Fajilag tiszták

A nácik valójában csak folytatták ezt a hagyományt, és azt valósították meg, amit a radikálisok már régóta követeltek. Önálló cigány törvény nem született, a mintegy 28 ezer németországi roma üldözéséhez a zsidótörvényekkel teremtettek jogalapot. Sorsuk az üldözés, kényszer-sterilizálás, majd a megsemmisítés volt.

Ám a zsidókkal ellentétben nem minden romát üldöztek. Náci fajtudósok meghatározták a “fajilag tiszta cigány” fogalmát, őket békén hagyták. Ám a “keverékekre” és a vándorcigányokra – és ők alkották a cigányság mintegy 90 százalékát – halál várt.

A háború alatt a német megszállás alá került területeken is gettókba zárták, majd koncentrációs táborokba hurcolták a cigányokat. Az áldozatok összlétszámáról csak becslések vannak: a kétmilliós európai cigányság 10-30 százaléka vált a holokauszt áldozatává.

Rezervátum

Himmler parancsára 1943 elején kezdték a romák deportálását Auschwitz-Birkenauba, a II. világháború végéig 15 országból összesen 23 ezer európai cigányt hurcoltak ide, közülük legfeljebb 3300-an távoztak élve.

A birkenaui cigány tábor lakói egészen más körülmények között éltek, mint a zsidók:

  • a romákat nem szelektálták, vagyis érkezéskor nem ölték meg a munkára alkalmatlanokat,
  • a családok együttmaradhattak, a gyerekek még játszóteret is kaptak,
  • civil ruhájukat és ingóságaikat megtarthatták, a hajukat nem borotválták le,
  • dolgozniuk jellemzően csak saját táborrészük építésén kellett.

Ennek oka az lehetett, hogy Himmler eredetileg egy faji kutatásokat szolgáló “cigány rezervátumot” akart létrehozni. A nácikat ugyanis nagyon érdekelte, hogy a népcsoportot valójában “idegenvérű ázsiai”, vagy indiai eredetű, igazi árjának kell-e tekinteni?

A terv totális kudarcba fulladt, az egyre zsúfoltabb táborban járványok pusztítottak, Mengele arcüszkösödésben szenvedő gyerekeken, később ikreken kísérletezett.

A 371 Birkenauban született gyerek mindegyike itt is halt meg.

Mengele ellenezte az akciót, aztán…

Himmler végül a szörnyű körülmények és a zsúfoltság felszámolása okán 1944 tavaszán utasította a parancsnokot a cigány tábor lakóinak megsemmisítésére. Az akciót május 16-ára tűzték ki, nem véletlenül: ekkor érkeztek az első magyar transzportok.

Miután egy SS őr figyelmeztette őket, a romák is készültek május 16-ára: botokkal, késekkel várták az akciót.

A megdöbbent katonák visszavonultak, nem kockáztattak harcot a magyar zsidók érkezésének első napján. A tábort végül 1944. augusztus 2-án sikerült felszámolni. Napközben kiválogattak 1408 munkaképes embert, őket más táborokba vitték, majd éjjel fegyveres, kutyás SS-őrök rontottak a rabok közé, és letörték az ellenállást. Összesen 2897 romát vittek teherautókon a gázkamrába.

Az ott szolgáló zsidó Sonderkomando egy tagja szerint az SS-ek zavarban voltak. Sokan jóban voltak a cigányokkal, még Rudolf Höss táborparancsnok is kedvenc foglyainak nevezte őket.

Mengele is ellenezte az akciót, végül mégis saját kocsiján vitte a bujkáló gyerekeket a krematóriumhoz

– írja a Holokauszt Magyarországon.

A cigány holokauszt emléknapja

A Birkenauba deportált magyar foglyok barakkjaikban lapulva, remegve hallgatták, ahogy a cigányokat elgázosították, majd holttestüket elégették.

Szívszorongva figyeltük a nehéz teherautók zúgását […] sűrűn fordultak a láger és a gázkamra között […] Szívbe markolóak voltak a sikolyok, a segélykiáltások.

Augusztus 2. a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja 1972. óta.

Kiemelt kép: Getty Images/Sean Gallup

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.