Tudomány

Egy neandervölgyi gyermek tejfogára bukkantak

Gibraltár harmadik neandervölgyiekhez köthető leletét fedezték fel a Vanguard-barlangban. A maradvány egy gyermek jobb felső szemfoga.

A régészeket Miriam Napper, a Liverpool John Moores Egyetem munkatársa, valamint Lucia Castagna, a Bolognai Egyetem szakértője vezette. Az ásatás során a csapat egy furcsa fogat talált, melyet aztán továbbküldtek Stewart Finlaysonnak, a Gibraltár Múzeum kutatójának.

A héten az intézmény három különböző szakértőtől is megerősítést kapott: a fog egy gyermeké – feltehetőleg egy neandervölgyié -, aki megközelítőleg 50 ezer évvel ezelőtt élt a szigeten.

A fog egy 4-5 éves gyermekhez tartozott, a lelet neandervölgyi vonásokat mutat. Az a tény, hogy a maradvány a barlang 50 ezer éves rétegéből került elő alátámasztja azt az elképzelést, hogy a fog ősi rokonunk egy egyedéé volt.

Úgy tűnik, hogy a korszakban a búvóhelyen nem emberek, hanem foltos hiénák tanyáztak. Nem kizárható, hogy a gyermek egy vadállat áldozatául esett, igaz, ez egyelőre csak feltételezés.

Clive Finlayson, a múzeum igazgatója szerint a feltárás augusztus közepéig folytatódik a Vanguard- és a Gorham-barlangnál. Mivel az új lelet Gibraltár harmadik neandervölgyi-maradványa, az érintett rétegnek kiemelt figyelmet szentelnek majd a régészek. Könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben újabb leletek kerülnek elő a környéken.

Ez az első feltárás a Gorham-barlangrendszerben 2016. júliusi UNESCO világörökségi helyszínné nyilvánítása óta

-mondta Finlayson.

A szakértő szerint az ásatás felfedte a lelőhely jelentőségét, és rávilágított, hogy újabb felfedezések születhetnek a környéken. Finlayson hozzátette: a gibraltári kormány továbbra is támogatja a kutatást, így a projekt folytatódhat.

(Your Gibraltar Tv)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik