Tudomány

“Óriások” maradványaira bukkantak Kínában

Egy kínai ásatás során olyan férfiak maradványaira bukkantak, akik 5000 évvel ezelőtt jóval társaik fölé tornyosultak.

A csontvázak egy kelet-kínai ásatáson kerültek elő Santung tartományban. A feltárt maradványok 180 centiméternél magasabb emberekhez tartoztak, az egyik csontváz egy legalább 190 centiméteres férfié volt. Napjainkban a kínai férfiak átlagos magassága 172 centiméter, 5000 évvel ezelőtt viszont az emberek ennél is alacsonyabbak voltak.

Fang Hui, a Santungi Egyetem munkatársa szerint a becslés a csontszerkezeten alapul, a magasabb férfi életében 190 centiméternél is magasabb lehetett.

A magasabb férfiakat nagyobb sírokban hantolták el, mint társaikat. Ennek oka az lehet, hogy ezek a személyek fontosabb szerepet töltöttek be a közösség életében. A magasabb státusz miatt valószínűleg több és jobb minőségű élelemhez jutottak, ezért nyúlhattak meg csontjaik.

A régészek bizonyos nyughelyekben sérült koponya- és lábcsontokat, valamint megrongálódott agyagból és jádéból készült tárgyakat is azonosítottak. A szakértők úgy vélik, ezek a károk nem sokkal a temetés után születtek, és az elit hatalmi harcaira utalnak.

Az ásatás egy Csiaocsia nevű falunál zajlott. 2016 óta a helyszínen 104 házat, 205 sírt és 20 áldozatbemutató vermet tártak fel a kutatók.

Érdekes módon a híres kínai filozófus, Konfuciusz maga is Santungban született, és állítólag igen magas, nagyjából 190 centiméteres volt. A tartomány lakói egyébként napjainkban is büszkék átlagon feletti magasságukra, 2015-ben három centiméterrel voltak magasabbak a kínai átlagnál.

Az ásatáson nem csupán a csontvázak voltak érdekesek. A falunál festett agyagedényeket és jáde dísztárgyakat is felfedeztek, ez pedig arra utal, hogy a helyiek igen kényelmesen éltek.

A szakértők egyelőre nem tudják pontosan, hogy az azonosított férfiak miért nőttek ilyen magasra – a táplálkozás kézenfekvő magyarázat lehet. Bár európai szemmel a 190 centiméter nem tűnhet kifejezetten soknak, 5000 évvel ezelőtt a mai Kína területén ezek az emberek igazi óriásoknak számítottak.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik