Tudomány
Saska(430x286)(1).jpg (sáska, )

Őrület, madarakat is eszik az imádkozó sáska

24.hu
24.hu

2017. 07. 05. 16:09

A világon mindenütt fogyasztja a kisebb madarakat az imádkozó sáska – állapította meg svájci és amerikai tudósok új kutatása.

A Wilson Journal of Ornithology című szaklap friss számában közzétett írás szerint az imádkozó sáska (Mantis religiosa) erős mellső lábaival általában ízeltlábúakat – rovarokat, pókokat – ejt rabul és fogyaszt el. Nem gyakran, de látták már, ahogy kis gerinceseket, békákat, gyíkokat, szalamandereket vagy kígyókat is elkap és bekebelez.

A Martin Nyffeler (Bázeli Egyetem), Mike Maxwell (La Jolla-i Nemzeti Egyetem) és James Van Remsen (Louisianai Állami Egyetem) alkotta zoológuscsoport kutatása bizonyította, hogy az imádkozó sáska az egész világon vadássza és fogyasztja a kistestű madarakat is.

A tudósok a rovar madárevésének számos példáját gyűjtötték össze és dokumentálták. Kimutatták, hogy 12 faja és 9 neme eszik kismadarakat a vadonban. Mindezt 13 országban, az Antarktiszon kívül minden kontinensen dokumentálták.

A zsákmányul esett madarak is sokféle fajhoz tartoztak: 24 fajt és 14 családot azonosítottak.

Óriási felfedezésnek számít a tény, hogy az imádkozó sáska madárevése minden tekintetben, akár a faji, akár földrajzi szempontból ennyire általános szokás

– értékelte Martin Nyffeler, a kutatás vezetője.

A tudósok az imádkozó sáska madárevésének 147 dokumentált esetét gyűjtötték össze. A legtöbbet, az esetek több mint 70 százalékát az Egyesült Államokból jelentették, ahol a rovar gyakran zsákmányol kolibrit kiskertekben.

Az imádkozó sáska madáráldozatainak túlnyomó többsége is kolibri.

Évtizedekkel ezelőtt a rovar hét nagytestű, idegenhonos faját telepítették be Észak-Amerikába a kártevők elleni biológiai védekezésképpen. Az importált fajok mára jelentős veszélyt jelentenek a kolibrikre és a kistestű verebekre. A tanulmány szerzői ezért nagy körültekintést kérnek olyankor, ha kártevők ellen imádkozó sáskát akarnának bevetni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.