Tudomány

Mélytengeri szörnyeket fogtak az ausztrál kutatók

Egy ausztrál kutatócsapat expedíciója ismét bebizonyította: a tengerek és óceánok mélyének lakói olyanok, mintha egy idegen bolygóról származnának.

A szakértők először tudták részletesen elemezni Ausztrália keleti vizeinek mélységi élővilágát. A Tasmaniától a Korall-tengerig tartó út során a csapat hálójába számtalan különleges élőlény akadt. Az óceán fenekének vizsgálatával több mint 1000 különböző fajjal találkoztak.

A befogott élőlények közel egyharmadát korábban nem ismerte a tudomány.

Íme néhány szakértők által fogott furcsa teremtmény:

Arctalan halak

Mivel a mélység sötétjében a látásnak nem sok haszna van, sok állat szeme idővel teljesen visszafejlődik és eltűnik. Bizonyos halakon azonban még csak nyoma sincs annak, hogy egykor hol lehettek látószerveik. Így van ez a Typhlonus nasusszal is. A 28,5 centiméteresre növő hal 3900-5100 méteres mélységben mozog, a szakértők ezt a példányt 4000 méteres mélységben fogták be.

Typhlonus nasus Kép: John Pogonoski/Museums Victoria

Tüskés rákok

Az óceánok és tengerek mélyén számtalan rákféle tanyázik, például ez a tüskés, vöröses királyrák. A királyrákok a remeterákokkal állnak közeli rokonságban, igaz, páncéljuk nem sima, hanem hegyes tüskék borítják.

Királyrák Kép: Asher Flatt

Tengeri pókok

A csupalábállatokként is ismert élőlények neve igen beszédes: törzsük kifejezetten apró lábaik sokaságához és hosszához képest, ezért első ránézésre úgy tűnhet, hogy az állatok csak végtagokból állnak. Az ízeltlábúak igen különlegesek: nincsenek specifikus szerveik a légzéshez és emésztéshez.

Csupalábállat Kép: Robert Zugaro/CSIRO

Húsevő szivacsok

Ezek a szivacsok egyáltalán nem emlékeztetnek Spongya Bobra, inkább valamilyen sci-fi horror elvetemült idegenjére. Az élőlények tiszta szilikontüskéket hoznak létre, melyekkel képesek elkapni áldozataikat. Mivel minden egyes sejtjük őssejtként viselkedik, tehát bármilyen sejtté átalakulhatnak, a zsákmány elejtése után a sejtek a prédához utaznak, és megkezdik az emésztést.

Húsevő szivacsok Kép: Karen Gowlett-Holmes

Világító halak

A mélység nem lenne mélység fluoreszkáló élőlények nélkül. Ilyen állatok a mélytengeri viperahalfélék, melyek gyakran növesztenek világító testrészeket, hogy magukhoz csábítsák áldozataikat.

Mélytengeri viperahalféle Kép: Jérôme Mallefet

Fecskendőférgek

A Sipunculida törzs tagjait fecskendőférgeknek is nevezik. Az élőlények veszély esetén befelé fordítják fejüket, fecskendőre emlékeztető formát véve fel. Bár a férgek ebben a testhelyzetben egy férfi nemi szervre legalább annyira hasonlítanak, a tudomány mégsem hívhatja így az élőlényeket. Igaz, a magyar elnevezés még mindig közelebb áll a valósághoz, hiszen angolul “földimogyoró-férgeknek” nevezik az állatokat.

Fecskendőférgek Kép: Robert Zugaro/CSIRO/Museums Victoria

(Kiemelt képünkön egy mélytengeri gyíkhal látható Kép: Asher Flatt)

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik