Tudomány

Tarzan magyar állampolgár volt

Johnny Weissmüllernél feledhetetlenebbé senki nem tehette volna a "tarzani szófordulatot". Első fimljéből azért vágták ki, mert mindössze egy fügefalevél takarta meztelen testét.

Tarzan figuráját Edgar Rice Borroughs amerikai író alkotta meg az 1912-ben kiadott, Tarzan, a majomember című regényében.

A történet szerint az angol főnemes, Lord Greystoke feleségével és csecsemő kisfiával repülőgépbalesetet szenved, és magára marad az afrikai dzsungelben. A szülők meghalnak, a kisfiút óriási termetű majmok veszik magukhoz és nevelik fel. Hihetetlen erejét és csavaros emberi eszét használva a dzsungel ura lesz, de nem is folytatjuk, a történetet mindenki ismeri.

Tarzan jódlizott

Borroughs több tucatnyi könyvet szentelt Tarzannak és más műveiben is szerepeltette. Már a némafilmek is lecsaptak rá, de feledhetetlenné Johnny Weissmüller tette, aki 12 filmben játszotta a karaktert. Nincs ember, aki feledhetné ezt a szófordulatot:

Nem tudni, hogy csinálta. Ő maga azt mondta, a jódli ihlette, az MGM szerint állatok hangját is belekeverték, mások operaénekes “hangdublőrről” beszélnek.

Azt viszont tudjuk, hogy Johnny Weissmüller magyar állampolgárként és Weissmüller Johann néven született Szabadfalván (ami ma Temesvár egyik városrésze) 1904. június 4-én német nemzetiségű családban.

Vékonyka, beteges gyerekből élsportoló

Édesapja, Peter földműves volt, édesanyja, Elizabeth egy dohánygyárban dolgozott, és a jobb élet reményében már Johann féléves korában Amerikába vándoroltak. Itt temesvári németként vették őket nyilvántartásba.

Egészen elképesztő, hogy az ötszörös olimpiai bajnok, Hollywood későbbi sztárja, nők bálványa, a korszak férfiideálja gyermekként betegeskedő, gyenge, légzési problémákkal küzdő kisfiú volt – kilencéves korában gyermekbénulást diagnosztizáltak nála. Orvosai tanácsára viszont úszni kezdett, és ez lett az élete.

Öt olimpiai aranyérmet nyert: 1924-ben 100, 400 méter gyorson és 4×200 méteres gyorsváltón, 1928-ban pedig ismét 100 méter gyorson és 4×200 méteres gyorsváltón. A ’24-es olimpián az amerikai vízilabdacsapat tagjaként bronzérmes lett.

Hatvanhét világrekordot állított fel, többek között a világon ő úszta le elsőként egy percen belül a száz métert, a 440 métert öt percen belül. Veretlenként vonult vissza, 1950-ben a XX. század első fele legjobb úszójának választották – ő maga is mindvégig úszónak és nem színésznek tartotta magát.

A csúcsról a szakadékba zuhant

A 190 centis, 90 kilós, tiszta izom fiatalemberre 1929-ben figyelt fel Hollywood, bár első szerepét végül kivágták a filmből, mert abban csak egy fügefalevél takarta meztelen testét.

Az első hangos Tarzan-film főszerepére több mint száz jelentkező közül választották ki, ekkor már nem volt gond a hiányos öltözet. A ’32-es Tarzan, a majomembert után még 11 filmben játszotta el a dzsungel hősét.

Karrierje ezután akadozott, bár 1954-ig játszott a képregényből készült Jungle Jim című sorozatban, utána már csak kisebb szerepeket kapott, utoljára 1976-ban állt a kamerák elé.

Ötször nősült, harmadik feleségétől három gyermeke született. A filmes sikerek után sem vett vissza életmódjából, sorozatosan rossz üzleti döntéseket hozott, így fokozatosan elszegényedett, végül segédmunkákból tartotta fenn magát.

A ’70-es években egészségi állapota is romlani kezdett. Eltörte a csípőjét, mind a két lábát 1974-ben, élete utolsó éveiben az irigyelt sportembernek minden mozdulat fájdalmat okozott. Kiderült, hogy súlyos szívbetegségben és keringési zavarban szenved, többször kapott stroke-ot. 1984. január 20-án hunyt el.

Temetésén Ronald Reagan elnök és filmbeli majompartnere, Csita is részt vett, 21 puskalövéssel búcsúztatták, miközben a koporsót a földbe engedték, háromszor felhangzott legendás Tarzan-üvöltése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik