Tudomány

Először figyeltek meg csapatban vadászó kígyókat

Valóra vált a kígyófóbiások legrosszabb rémálma. A Tennessee Egyetem kutatói felfedezték, hogy létezik egy kígyófaj, a kubai karcsúboa, melynek egyedei csoportban vadásznak. Ez az első hüllőfaj, amiről sikerült bebizonyítani, hogy olyan komplex dolgokra képes, mint a csapatmunka.

A kígyókról írt tanulmány szerzője, Vladimir Dintes gyümölcsdenevérekre vadászó boákat figyelt meg Kubában. Megfigyelőállását egy barlanggal szemben foglalta el, amelyikben denevérek élnek. A kígyók a barlang szájához járnak vadászni minden hajnalban, és alkonyatkor.

A kubai karcsúboák nem úgy viselkedtek, mint ahogy az önállóan vadászó egyedek tennék. A barlang mennyezetéről lógva olyan pozíciót vettek fel, hogy együtt, mint egy kerítés álljanak a préda útjába, jelentősen növelve így a sikeres vadászat esélyét.

„A koordinált vadászat magasabb szintű viselkedési komplexitást feltételez, hiszen minden egyednek figyelembe kell vennie a többiek viselkedését és alkalmazkodni hozzá” – magyarázza Dintes. A kutató hozzáteszi, hogy a csoportos vadászat nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden egyed több táplálékhoz jut így, mint önállóan, a társas funkciója viszont jelentős.

(CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik