Tudomány

Jóval több erdőség van, mint eddig gondoltuk

24.hu
24.hu

2017. 05. 15. 07:45

Akár hisszük, akár nem, nehéz pontosan megállapítani megállapítani, hogy mennyi erdőség is található bolygónkon. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a szakértők a közelmúltban felfedezték: 9 százalékkal több területet borítanak fák, mint amire korábban számítottak.
Korábban a témában:

Az új erdős területek, melyek elég nagyok ahhoz, hogy Ausztrália kétharmadát lefedjék, jól elbújtak a kutatók elől.

A trópusi régiók növényzetét igen sokat tanulmányozzák, éppen ezért a szakértők úgy döntöttek, most érdemes a szárazabb területekkel is foglalkozni. Ezekben a régiókban a fák sokkal több vizet vesztenek a párolgás és az átszivárgás miatt, így a helyi erdők kevésbé sűrűek.

Alapvetően elég nehéz megállapítani, hogy mennyi fa is van a száraz területeken. Ennek elsődleges oka az, hogy a korábbi műholdfelvételek felbontása nem volt elég nagy ahhoz, hogy segítségükkel pontos becsléseket adjanak. Mivel a helyi erdők igen ritkásak, néha az is nehéz, hogy különbséget tegyenek a fotókon a fák és az árnyékok közt.

Most a Google Earth új, ultranagy felbontású felvételeit felhasználva egy 15 intézet szakértőiből álló csapat képes volt nagyjából 200 000 száraz területi földdarabot elemezni. A képek igen jó minőségűek voltak, egy pixel nagyjából egy métert jelölt. A kutatók így jóval pontosabb becslést tudtak arra adni, hogy mennyi fa is található ezekben a régiókban.

A vizsgálat kimutatta, hogy a helyi erdők 40 százalékkal több földet fednek be, mint ahogy korábban gondolták. Ez globálisan 9 százalékkal növeli az erdők területét.

A műholdképek elemzése után a csapat helyszíni információkat is gyűjtött, hogy ellenőrizzék eredményeiket. A Science-ben megjelent tanulmány szerint nem tévedtek, valóban jelentősen növekedett az ismert erdőségek száma. A leglátványosabb emelkedés Afrikában volt megfigyelhető, itt kétszer annyi száraz régiót fedő fa van, mint ahogy korábban gondolták.

A 467 millió hektárnyi új fa miatt a karbonkörforgásról alkotott képet is érdemes lesz átgondolni. A szakértők úgy becsülik, hogy az újonnan felfedezett erdőségekkel 2-20 százalékkal gyarapodik az erdőkben raktározódott szén mennyisége. Ez igen jelentős növekedést jelent.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.