Tudomány

Olyan olcsó lesz a napelemek előállítása, mint az újságpapíré

Torontói Egyetem szakértői hatalmas áttörést értek el a napelemek fejlesztésében - számol be a napelemek-napkollektorok.hu. Az új technikának köszönhetően a jövőben az újságpapír nyomtatáshoz hasonlóan egyszerű és olcsó lehet a napelemek előállítása. A kutatók a Science nevű lapban mutatták be eredményeiket.

A módszert a perovszkit napelemekhez fejlesztették ki. Ezen eszközök speciális kristályszerkezetű anyagokból, úgynevezett perovszkit elemekből álló réteget használnak a napenergia villamosenergiává alakításához.

A Torontói Egyetem kutatói új technikájukkal ezen elemeket folyékony halmazállapotúvá változtatták, egyfajta napelem tintát hozva létre. Ezt a festéket aztán számtalan felületre, így üvegre és műanyagra is rá lehet nyomtatni. A felvitelhez ráadásul egy egyszerű tintasugaras nyomtató is elég, amely manapság számtalan háztartásban megtalálható.

A szakértők úgy vélik, az új technikának köszönhetően a jövőben olyan egyszerű és olcsó lehet majd a napelemek létrehozása, mint az újságpapíré.

A nyomtatással rengeteg eszközt és rendszert tehetnénk energiatakarékossá. Mivel a réteg átlátszó, nem csupán ablakokra, de akár okostelefonok fedőlapjára is felvihető.

Bár a módszer igen ígéretesnek tűnhet, a közeljövőben még nem fog megjelenni a kereskedelmi forgalomban. A perovszkit napelemeknek számtalan pozitívuma van – például az előállítási árukhoz viszonyított energia-átalakítási hatásfokuk -, ugyanakkor a hagyományos, szilícium alapú eszközök mellett továbbra sem tudtak meghatározóvá válni.

A szakértők úgy vélik, hogy a perovszkit napelemek gyors fejlődésüknek köszönhetően egy nap komoly vetélytársai lehetnek a ma széles körben használt eszközöknek. Nem lehetetlen, hogy a Torontói Egyetem új módszerével egy lépéssel közelebb kerültünk a még energiatakarékosabb napelemekhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik