Tudomány

Félelmetesen sokat dohányzik az emberiség

Egy új kutatás szerint naponta megközelítőleg 1 milliárd ember dohányzik. Ez azt jelenti, hogy a káros szenvedély továbbra is világméretű problémát jelent.

Az eredmények bebizonyították, hogy a dohányzás visszaszorítására tett kísérletek eddig nem érték el az igazi áttörést. Az elemzés azt is kimutatta, hogy míg a dohányosok aránya ugyan csökkent, a populáció növekedésével a számuk emelkedett.

Más szavakkal az emberiség gyarapodásával a szenvedélynek hódolók száma is növekszik. Ennek ellenére megfigyelhető a javulás: aránylag kevesebben dohányoznak napjainkban, mint 25 évvel ezelőtt.

Emmanuela Gakidou, a Washingtoni Egyetem egészségügyi szakértője szerint a napi dohányzók számának emelkedése viszont még mindig túl magas a százalékbeli csökkenéshez képest. Éppen ezért továbbra is fontos célkitűzés, hogy visszaszorítsuk a fogyasztást.

Az új elemzésben a kutatók 195 ország dohányzási adatait elemezték 1990. és 2015. közt. A vizsgálat kimutatta, hogy 2015-ben átlagosan 933 millió ember gyújtott rá naponta – ekkor a Földön nagyjából 7,2 milliárdan éltek.

A tanulmány szerint a napi dohányzók 80 százaléka férfi volt. A kutatás azt is kimutatta, hogy 2015-ben 4-ből 1 férfi minden nap rágyújtott, míg a nők közül csupán 20-ból 1. A napi dohányosok aránya a férfiaknál az 1990-es 35 százalékról 25-re csökkent, a nőknél pedig 8-ról 5 százalékra.

2015-ben a dohányzó férfiak több mint fele 3 országból származott. A férfi dohányosok aránya a Hawaii és Ausztrália közt található Kiribatin volt a legmagasabb, itt a férfiak 50 százaléka gyújtott rá naponta.

2015-ben a legtöbb női dohányos az Egyesült Államokban, Kínában és Indiában élt, ez a három ország együttesen a Föld női dohányosainak nagyjából negyedét adta. Meglepő lehet, de a nőknél a legmagasabb arány Grönlandon volt, itt a nők 44 százaléka volt függő.

Az elemzés alapján 2015-ben a halálesetek 11 százaléka állt összefüggésben a dohányzással. Ez az adat is alátámasztja, hogy a káros szokás továbbra is igen komoly problémát jelent az emberiség számára.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik