Tudomány

Tíz perce volt halott, mégis aktív maradt az agya

Elképesztő jelenséget mutattak be a kanadai kutatók új tanulmányukban. A szakértők egy olyan páciensről írtak, akinek agyi aktivitása még tíz perccel a klinikai halála után is mérhető volt.

The Canadian Journal of Neurological Sciences-ben jelent meg az igencsak megdöbbentő tanulmány. A Nyugat-Ontario-i Egyetem kutatói a vizsgálat során elektroenkefalográfiás (EEG) mérést végeztek négy páciensen – az eljárással az agy idegsejtjeinek elektromos aktivitását lehet felmérni.

Egy személyt akkor nyilvánítanak halottnak, ha az elektrokardiográfia (EKG) monitoron egyenes vonal látható – tehát a szívben nincs elektromos aktivitás – és a folyamat visszafordíthatatlan. Hagyományosan ezt a pillanatot szokták a halál beálltának tekinteni.

Az új vizsgálatban azonban sikerült kimutatni az agy aktivitását, percekkel a szív megállása – azaz a klinikai halál egyik jele – után. Az elemzés során felfedezték, hogy a halált követő percekben az agy az alváskor is megfigyelhető delta-hullámokhoz hasonló jeleket produkált.

A kutatás további érdekessége, hogy a négyből három betegnél már az EKG-n megjelenő egyenes vonal feltűnése előtt megszűnt az agy aktivitása. A szakértők egyelőre nem értik, miért működött tíz perccel tovább az egyik alany agya.

Mivel ez egyedülálló eset, nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani az ügynek. Bár egyelőre semmi jele nincs, hogy az eredményeket a műszer meghibásodása okozta volna, a kutatók mégsem zárták ki ezt a lehetőséget sem.

A szakértők szerint nehéz fiziológiai magyarázatot adni az EEG-jelre, ennyi idővel a keringés megállása után. Az eredményeket ugyan létrehozhatta valamilyen mesterséges tényező, a potenciális forrást azonban nem tudták azonosítani.

A kutatók hozzátették, az EEG-n nem jelent meg az az egyedi hullám, amely néha közvetlenül a halál beállta előtt figyelhető meg. Sőt, a vizsgálat nem mutatott ki összefüggést a szív megállásának pillanata és az EEG adatai közt sem.

A tanulmány szerzői szerint felfedezésük bonyolíthatja a szervadományozás folyamatát. Jelenleg a halált a keringés végleges megállásához kötik, a szakértők szerint azonban érdemes lenne etikai, orvosi és jogi szempontokat is figyelembe venni.

Bár az eredmények valóban megdöbbentőek, fontos megemlíteni, hogy a kis minta, és az alanyok súlyos betegsége valamint az erős altatók miatt fenntartásokkal kell kezelni a tanulmányt. 2016-ban ugyanakkor egy jóval nagyobb vizsgálat során születtek hasonló eredmények, ezért érdemes lenne további kutatásokat folytatni.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik