Tudomány

Sokat spórolhat az orvostudománynak a magyar startup

Jelenleg közel négyezer publikáció születik naponta csak orvosi biológia témakörben, közel 2,5 millió tudományos folyóiratot adnak ki. A feldolgozásra váró információ mennyisége 9 évente megduplázódik. A tudomány rendkívüli tempóban fejlődik és gyarapodik, ám az emberi teljesítőképesség nem fokozható a végtelenségig. Egy gyakorlott kutató egy nap alatt két tanulmányt képes elolvasni, ám ha igazán belemélyed egy témába, akár 3-4 napon át is dolgozik egyetlen cikken. Egy magyar ötlet mindent megváltoztathat.

A HubScience elnevezésű szoftver kitalálói nagyot álmodtak: forradalmasítani akarták a tudományos társadalmat. Meg is alkották a tudományos szakirodalom áttekintésének és a publikációk feldolgozásának leghatékonyabb eszközét.

Molnár Zsolt, a program ötletgazdája kutató vegyészként végzett a Szegedi Tudományegyetemen, majd az orvosin szerzett PhD-fokozatot. Az Alzheimer-kór a szakterülete, doktoriját is ebből írta.

Elég mellbevágó élmény, amikor azzal szembesülsz, hogy úgy 50 ezer tudományos publikációt kellene alaposan átolvasnod. Ez nyilvánvalóan lehetetlen küldetés, ezért ilyenkor el kell kezdened szűrni, a szelektálás azonban magában rejti a veszélyét annak, hogy releváns publikációkat fogsz kidobálni az ablakon.

– mondja Molnár, aki évekig vezetett egy szakértői-elemző csoportot, amelynek a gyógyszeripari kutatásokat támogató adatbázisok építése volt a feladata. Megadott tematikák szerint napi nyolc órában olvasták a szakirodalmat és az új információkkal segítették gyógyszergyártó vállalatokat.  Az orvostudományi kutatások alapköve ugyanis a szakirodalmi tájékozódás, azaz annak vizsgálata, hogy más szereplők milyen kutatásokat folytattak, milyen eredményre jutottak és milyen védett szellemi alkotások születtek.

Nagyon szigorú minőség-ellenőrzés mellett történt mindez, szóval megtanultam, hogy mennyire nehéz releváns adatokat kinyerni publikációkból és felépíteni belőlük egy minőségi adatbázist

– mondja a startup ügyvezetője, majd néhány számmal érzékelteti azt az óriási adathalmazt, amiben egy orvosi biológia témakörben dolgozó kutatónak boldogulnia kell.

Jelenleg közel négyezer publikáció születik naponta, mintegy 2,5 millió tudományos folyóiratot adnak ki. A feldolgozásra váró információ mennyisége 9 évente megduplázódik.

A HubScience ötlete azért született, hogy segítse a tudományos munkát végzők mindennapjait. A szoftver világszinten egyedülálló, mert bár vannak hasonló fejlesztések, a termék olyan IT, biomed és nyelvtechnológiai területeket kombinál, amik eddig nehezen találtak közös felületet.

A hazai fejlesztésű platform szorosan illeszkedik a megszokott kutatói munkafolyamatba: a szövegekben, cikkekben segít megtalálni információkat, majd rendszerezni azokat. A szoftver tanítható és képes feltárni az információk közti egyedi összefüggéseket, így jelentősen csökkentve a szakirodalmak olvasására fordított időt.

Egy gyakorlott kutató egy nap alatt két tanulmányt képes elolvasni, ám ha igazán belemélyed egy témába, akár 3-4 napon át is foglalkozik egy-egy cikkel.

Időt és pénzt spórolhatna az orvostudomány

A szakirodalom nem csak mennyiségileg lesz egyre nagyobb, de értelemszerűen a cikkek élettartama is rövidül. Amíg egy tudományos publikáció a 80-as években tizenöt évig is a köztudatban maradhatott, addig manapság maximum öt évig él meg – magyarázza Molnár. Mindeközben egyáltalán nem biztos, hogy a tizenöt éve megjelent írás tartalmát tekintve értéktelenebb lenne, mint egy mai, csak lehet hogy adott kutatónak fogalma sincs a létezéséről, ezért újra elvégez egy ugyanolyan témájú vizsgálatot.

Az energia- és időspórolás mellett tehát a szoftver másik haszna a költségek csökkentése lehet. Napjainkban egy új gyógyszerkészítmény piacra jutása nagyságrendileg 1,7-1,9 milliárd dollárba kerül, vagyis nem éppen kifizetődő ötévente megismételni bizonyos vizsgálatokat a világ különböző pontjain.

A világ 8. legnagyobb BigPharma vállalatának kimutatása alapján, ha a komplex gyógyszer-innovációs folyamatot egy részletes szakirodalmi áttekintés előzi meg, akkor a költségek 5-10%-a megtakarítható és a szükséges idő 20%-kal csökkenthető.

Oszkó Péterék ráharaptak

Molnár Zsolték öt éve startolt fejlesztésében a Power Angels is látott fantáziát. A startup cégekbe befektető kockázati tőketársaság a HubScience első piacképes verziójához szükséges induló finanszírozással szált be az üzletbe, ám nyitottak a további együttműködésre, ha a cég sikeres lesz.

Ez a termék rendkívül gyorsan tud terjedni, ha beváltja a hozzá fűzött reményeket. Amennyiben egy kutatói közeg hasznosnak és értékesnek találja, akkor a jó híre gyorsan eljut a más egyetemekre, tudásközpontokba

– mondja Oszkó Péter, a Power Angels egyik alapítója.

Oszkóék további befektetőket is szeretnének bevonni a finanszírozásba, mivel egy nagy nemzetközi kifejezetten biotech területen dolgozó vállalat a saját kapcsolatrendszerét és  piaci elérését is hozzá tudja tenni a projekthez.

A magyar fejlesztés jelenleg bármilyen érdeklődő számára elérhető és kipróbálható. A webes felületen lehet regisztrálni és a biomed területen dolgozó szakembereknek, orvostanhallgatóknak a rendszer megfelelően szelektálja és ajánlja a releváns anyagokat. Molnárék termékét pedig nagy nemzetközi cégek tesztelik, vagyis hamarosan jöhetnek az első céges előfizetők is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik