Tudomány

Megtalálták a rák ellenszerét – állítják az oroszok

nemzetkozi-urallomas(960x640).jpg (Array)
nemzetkozi-urallomas(960x640).jpg (Array)
A Nemzetközi Űrállomáson kísérleteztek ki a fehérjét, ami egereknél és patkányoknál bevált. Három-négy év múlva embereket is gyógyíthat.

Az Izvesztyija című napilap szerint orosz tudósok a világűrben kikísérleteztek egy fehérjét, ami három-négy év múlva a rák minden válfajának ellenszere lehet, akár a betegség végső fázisában is.

Andrej Szimbircev professzor, a Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség különleges tisztaságú készítmények előállításával foglalkozó kutatóintézetének igazgatóhelyettese azt mondta: a Nemzetközi Űrállomáson, melanómás és szarkómás egereken, illetve patkányokon elvégzett kísérletek többsége teljes gyógyuláshoz vezetett, az esetek többségében még kései stádiumban is.

Ezért határozottan ki lehet jelenteni, hogy a fehérje rendelkezik a rák gyógyításához szükséges biológiai aktivitással

– mondta.

A „hősokkfehérje” néven említett protein Szimbircev szerint nemcsak megvédi a sejteket a károsodástól, hanem az immunválasz erősítésében is van szerepe. Minimális mennyiségben egyébként az emberi szervezetben is létezik, de az orosz tudósok azonosították az előállítását szabályozó gént, és létrehoztak egy baktériumsejtet, amely képes a fehérje termelésére.

„Még egy év kell ahhoz, hogy a szer biztonsági tesztjeit befejezzük, ezután kezdődhetnek a klinikai próbák” – mondta a professzor. (MTI)

Nemrég magyar kutatók is áttörésről számoltak be – Dr. Peták István arról beszélt a 24.hu-nak, hogy eredményeik alapján négy-öt éven belül a rákbetegségek fele gyógyítható lesz  célzott terápiával, a háttérben álló génhiba javításával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik