Tudomány

Brit kutatók poszméheket tanítottak “focizni”

A Londoni Mária Királyné Egyetem (QMUL) kutatói poszméheket tanítottak be arra, hogy apró labdákat juttassanak célba.

Az új tanulmány adatai alapján azok a fajok, melyeknek életmódja megköveteli a fejlett tanulási képességeket, a környezeti nyomásra teljesen új készségeket is tanulhatnak.

Lars Chittka, a QMUL kutatója úgy véli, eredményeik beütötték az utolsó szöget annak az elméletnek a koporsójába, mely szerint a rovarok csak korlátozott viselkedésbeli rugalmassággal és egyszerűbb tanulási képességekkel rendelkeznek.

Korábbi vizsgálatok már bebizonyították, hogy a dongók igen sokféle kognitív feladatot tudnak ellátni. Az eddigi kutatások során azonban a rovaroknak olyan problémákat kellett megoldaniuk, melyekkel a természetben is találkoztak.

Az új kutatásban kifejezetten olyan kihívások elé állították a dongókat, melyekhez hasonlókkal környezetükben nem szoktak megküzdeni.

A kísérletben a rovaroknak egy apró golyót kellett eljuttatniuk egy bizonyos helyre, hogy élelmet kapjanak. Ehhez a rovarokat először arra tanították meg, hogy megtalálják a “pályán” elhelyezett gömböket.

Az élőlényeket ezután három csoportba osztották: az elsőbe olyanok kerültek, melyek egy előre betanított poszméh “gólszerzését” nézhették végig; a másodikba olyanok, melyek úgy jutottak táplálékhoz, hogy előtte egy mágnes segítségével irányították a labdát a megfelelő helyre; a harmadikba pedig azok, melyek már eleve a célnál találták a golyót, mellette pedig a jutalmat.

Az elemzés kimutatta, hogy azok a rovarok tanulták meg a leghatékonyabban a trükköt, melyek az első csoportba kerültek.

Olli J. Loukola, a kutatás vezetője szerint az első csoportba sorolt dongók néha egészen más módon oldották meg a feladatot. Ez azt jelenti, hogy ez élőlények nem csupán ellesték társaiktól a technikát, hanem finomítottak is rajta. Ez elképesztő rugalmasságról árulkodik.

A vizsgálatban a poszméheket olyan felületre helyezték, melyben három sárgára festett labda volt, mindegyik más-más távolságra a céltól. Ezután engedték be a már kiképzett dongókat, ezeket viszont korábban arra tanították, hogy csak a legtávolabbi golyót mozdítsák meg.

Miután az újonc rovarok háromszor megnézték a bemutatót, a kutatók őket is tesztelték. A szakértők arra lettek figyelmesek, hogy az élőlények sokszor a célhoz legközelebbi gömböt választották, sőt, a későbbi kísérletekben, melyekben más színű labdákat is használtak, a rovarokat nem zavarta meg az új árnyalatok bevezetése.

Az eredmények rámutattak, hogy megfelelő környezeti nyomás mellett az élőlények meglehetősen összetett feladatokat is meg tudnak oldani.

Mivel a poszméhek és egyéb rovarok rendkívül jelentős beporzók – az általunk fogyasztott növények szaporodásában is kulcsfontosságúak – viselkedésük és képességeik alaposabb megértése elengedhetetlen.

(Queen Mary University London)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik