Tudomány

Pacemakert kapott Zelda, a vadászgörény

A kansasi állatorvosok joggal ünnepelnek, hiszen sikeres volt a beavatkozás. Meglepő lehet, de nem ez az első alkalom, hogy szívritmus-szabályozót ültettek egy vadászgörénybe.

Zelda, a négy éves görény a Kansasi Állami Egyetem Állatorvosi Egészségügyi Központjában esett át az életmentő beavatkozáson.

Még tavaly karácsony előtt vette észre gazdája, Carl Hobi, hogy az élőlény nem eszi meg az ételét és láthatóan alig áll a lábán. A vizsgálatok később kimutatták, hogy Zeldának gyenge a szívverése, amit harmadfokú szívblokk – azaz teljes artioventikuláris blokk – okoz. A rendellenességtől nem volt elektromos jelátvitel az állat szívének kamrái közt.

Justin Thomason, az egyetem állatorvos kardiológusa és az operációt végző sebész szerint szívultrahangot, EKG-t és mellkasi röntgent is használtak, az elemzések pedig rávilágítottak, hogy Zelda jó alany egy pacemaker beültetésére.

Ahogy az embereknél is, ez az állapot megkövetelte egy szívritmus-szabályozó beültetését, hogy növeljük Zelda szívverését és jó minőségű életet biztosítsunk neki

– tette hozzá a szakember.

A műtét során egy olyan implantátumot használtak, amilyet egyébként az embereknél is szoktak – annyi különbséggel, hogy kissé átalakították, hogy az elektródái passzoljanak az állat kisebb ereihez. Az eszköz alacsony energiájú elektromos impulzusokkal veszi rá az élőlény szívizmait a normális pumpálásra.

Miután Zelda átesett a beavatkozáson, mindössze két napot kellett a kórházban töltenie, és már haza is engedték. Az orvosok bíznak benne, hogy a műtétnek köszönhetően jelentősen nőni a várható élettartama.

A szakértők szerint ez az első alkalom, hogy az egyetem kórházában szívritmus-szabályozót ültettek egy vadészgörénybe, igaz, más intézmények már korábban is végrehajtottak efféle operációt.

Nem egyedi, hogy pacemakeres beavatkozást hajtsanak végre állatokon, igaz, elsősorban a kutyákat szokta érinteni a műtét. A vadászgörényen végrehajtott beavatkozás az élőlény apró méretei miatt kissé kockázatos, az implantátum elektródáinak felhelyezésekor komoly koncentráció kell ahhoz, hogy a sebész ne okozzon súlyos vérzést a szív környékén.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik