Tudomány

Őrült kannibálokká változtak a vadonélő hörcsögök

Megőrültek és egymás, illetve az ivadékaik ellen fordultak a vadon élő hörcsögök Franciaország északkeleti régiójában. A probléma annyira súlyos, hogy rágcsálófaj veszélyeztetetté vált.

Az ok a monokultúrás, modern mezőgazdaság. A hörcsögök táplálékai általában különböző magvak, gyökerek, és rovarok, ám manapság ipari méretekben termesztett kukorica végtelen óceánjai veszik körbe őket. A táplálkozásuk egyoldalúvá válik, súlyos vitaminhiány alakul ki a szervezetükben. Különösen a B3 vitamin hiányát szenvedik meg, ami miatt gyakorlatilag folyamatosan éheznek, ezért falják fel egyre többször a kicsinyeiket.

A kutatók először a vadon élő hörcsögök egyedszámának zuhanására figyeltek fel. Sejtették, hogy az élőhelyeik átváltozása állhat a háttérben, de először azt gondolták, hogy az a rágcsálók szaporodására van hatással. A laboratóriumi vizsgálatok során azonban rájöttek, hogy a csak kukoricán élő hörcsögök is ugyanannyi utódot hoznak világra, mint a változatosan táplálkozó társaik, csakhogy az utódok túlélési esélye drámaian csökkent.

A nőstények az éléstárukban felhalmozott kukorica mellett „tárolják” kicsinyeiket, és egyesével, elevenen falják fel őket. A kannibál anyák az abnormalitás egyéb jeleit is mutatták. Őrültként rohangáltak, felmásztak az ételadagolóikon, és őrült módjára zajongtak vele, ha kutatók laborba léptek. A nyelvük megfeketedett, a vérük pedig annyira besűrűsödött, hogy a kutatók alig tudták levenni a vizsgálatokhoz szükséges mennyiséget.

A B3 vitamin hiánya az embereknél is hasonló tüneteket okoz.  A pellagra nevű betegség, amit a nem megfelelően elkészített kukoricaételeken alapuló étrend okozott, nagyjából hárommillió embert ölt meg Észak-Amerikában és Európában 1850-es évektől a XX. század közepéig.

A kutatók egyszerűen bizonyították, hogy a francia hörcsögök a pellagra miatt őrültek meg. A kizárólag kukoricával táplált hörcsögök közül elkülönítettek egy csoportot és B3 vitamint adtak a táplálékukhoz. A szörnyű tüneteik gyakorlatilag nyom nélkül eltűntek.

A kutatók szerint a felfedezésük egyértelműen bizonyítja, hogy monokultúrás mezőgazdaság súlyos károkat okoz a biodiverzitásnak, ezért változásokat sürgetnek.

(via The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik