Tudomány
WARNING: Embargoed for publication until 00:00:01 on 31/12/2016 - Programme Name: Spy in the Wild - TX: n/a - Episode: Spy in the Wild - Love (No. 1) - Picture Shows: Spy Crocodile with hatchlings. Uganda.  - (C) John Downer Productions - Photographer: Mike Richards

Nem, ezek nem bébikrokodilok, ezek kamerák!

24.hu
24.hu

2017. 01. 02. 18:08

Szép, napsütéses reggel az őserdőben. Egy fa levelei közt álmos orangután néz körbe, majd észrevesz egy, a közelében ücsörgő majmot. A fajtárs pislog párat, majd halk hívószóval üdvözli az orangutánt. Valami azonban nem stimmel.
Korábban a témában:

A másik majom ugyanis nem egy állat, hanem egy gép. Nem, ez nem valamilyen gyenge sci-fi nyitójelenete, hanem egy olyan eset, amely a valóságban is megtörtént. A szerkezet ugyanis egyike annak a több mint 30 rendkívül valósághű, élő vadállatot utánzó eszköznek, melynek szemébe nagy felbontású kamerákat helyeztek. A gépeket a BBC stábja használta egy új dokumentumsorozat, a Spy the Wild forgatásakor.

Az igen élethű eszközök segítségével a filmesek páratlanul közel jutottak a vadállatokhoz, olyan felvételeket készítettek, melyekhez hasonlót korábban nem láthatott a közönség. A kamerával ellátott szerkezeteknek köszönhetően a nézők krokodilok, csimpánzok, pingvinek és sok más állat kalandjait követhetik nyomon.

John Downer Productions/BBC
John Downer Productions/BBC

A forgatások alatt az alkotók hamar rájöttek, hogy a vadállatok nem sokban különböznek tőlünk. A stáb szerint az élőlények olyan viselkedéseket produkáltak, melyek emlékeztettek az empátiára vagy a fájdalomra. A tudósok általában kerülik az efféle párhuzamok megfogalmazását, az azonban igaz, hogy az állatok neurológiája hasonlít az emberire: agyuk gyakran ugyanazokat az idegpályákat és vegyi anyagokat használja, mint a miénk.

A biológiai bizonyítékok ellenére a szakértők továbbra sem tudják, hogy az állatok viselkedései és érzelmei pontosan milyen közel is állnak az emberekéhez. Bár az új természetfilm-sorozat sem ad egyértelmű választ a kérdésre, azért alaposan körbejárja a problémát.

Az első epizód a szeretetet és a bánatot mutatja be, a következő részekben pedig egyéb érzelmeket, vonásokat és viselkedéseket, például az intelligenciát és a barátságot ismerhetik majd meg a nézők.

Mivel a kamerákkal igen közel sikerült kerülni az állatokhoz, a felvételek gyakorlatilag olyanok, mintha egy-egy élőlény saját szemével látnánk az eseményeket.

A gépek azonban nem csak passzív szemlélődők voltak. Hasonlóságukkal bizonyos esetekben sikerült megdöbbentő és váratlan reakciókat is kiváltaniuk az élőlényekből.

Egy alkalommal a stáb egy 120 fős hulmáncsoport szülői magatartását figyelte meg. Ehhez egy olyan eszközt készítettek, amely egy majomkölyökre emlékeztet. A gépet végül nem csupán befogadta a közösség, de egy, a populációt sújtó baleset során az eszközből kifejezetten fontos szereplő vált.

John Downer Productions/BBC/Mathew Gordon
John Downer Productions/BBC/Mathew Gordon

Ehhez persze az is kellett, hogy a szerkezetek ne csupán bambán nézzenek maguk elé, hanem néha reagáljanak is a történésekre. Az afrikai vadkutya-kamera például nehezen maradhatott volna épségben csak a barátságos külsejének köszönhetően, mivel a kifejlett hiénakutyák nagyon agresszívek. A robotot éppen ezért úgy tervezték meg, hogy képes legyen alázatosan csóválni a farkát, ezzel verve át a rendkívül intelligens és szociális állatokat.

John Downer Productions/BBC/ Richard Jones
John Downer Productions/BBC/ Richard Jones

Egy-egy kamera elkészítése akár hónapokig is eltarthatott, hiszen a szerkezeteket számtalan váratlan helyzetre kellett felkészíteni. A költséges eszközök létrehozásán sok esetben nemzetközi csapatok dolgoztak, maguk a forgatások a bolygó egymástól igen távoli pontjain zajlottak.

A befektetett pénz, energia és idő azonban alighanem megtérült, hiszen az animatronikának hála páratlan felvételek készültek. A vadállatok életére történő ilyen közeli bepillantásra csak igen ritkán van lehetőség.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Balatonfenyves, 2014. június 13.
Gardatetemek a Balaton partján, Balatonfenyvesnél 2014. június 13-án. Az elmúlt napokban mintegy 20 ezer gardatetemet gyűjtöttek be a Balatonnál, a halpusztulás oka egyelőre ismeretlen.
MTI Fotó: Varga György

Temetővé válhat a Balaton egy időre

Kommentek

Budapest, 2018. március 13.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza a főváros V. kerületében, a Széchenyi István téren. 
Az alkonyi felvételen gépjárművek haladnak az id. Antall József rakparton.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.