Tudomány

Drukkolj, hogy legközelebb egy doktornő kezei közé kerülj

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 12. 22. 11:55

Egy tanulmány szerint több tízezer emberéletbe kerül az, hogy férfiak is gyógyítanak.

Kórházban lenni nem jó, és ez még akkor is igaz, ha nem a honi egészségügyi intézményekről beszélünk, hanem a hanyatló nyugat kórházairól. Ugyanakkor vannak más tényezők is, melyek bonyolítják a kórházi tartózkodást, és adott esetben a túlélés esélyeit.
Egy tanulmány szerint az idős páciensek ritkábban halnak meg, ha doktornők kezelik őket, mint ahhoz képest, amikor férfi doktorok.
Többek között ezért is érdekes, hogy a kutatás szerint a férfi orvosok átlagosan 20 000 dollárral keresnek többet egy évben, mint hölgy társaik, illetve árnyaltabbnak tűnik az a kép, miszerint a nők alacsonyabb színvonalú ellátást nyújtanak.

A felmérésben a Harvard Egyetem háromévnyi adatot vizsgált a 65 év felettiekkel kapcsolatban, mégpedig úgy, hogy a Medicare-től kapott 2011. január – 2014. december közötti időszak 20 százalékát vették alapul, véletlenszerűen kiválasztott esetekkel.
Ebből az derült ki, hogy mindegy, milyen fizikai állapotban került be a beteg a kórházba, ha férfi orvos kezelte, akkor nagyobb eséllyel halt meg, vagy került vissza 30 napon belül az intézménybe.
Bizonyos betegségek esetén, mint amilyen a vérmérgezés, tüdőgyulladás, akut veseelégtelenség és a szabálytalan szívverés, a halálozás csökkenése a kezelés után női orvos esetében statisztikailag szignifikáns volt. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a pangásos szívelégtelenség, a húgyúti fertőzések, illetve a gyomor-és bélrendszeri vérzések következtében nőtt a halálozások száma, egyebekben azonban a doktornők szinte minden körülmények között kevesebb halállal szembesültek.

Miért jobbak a nők?

Habár a tanulmány nem kutatta az okokat, hivatkozik korábbi eredményekre, miszerint a hölgyek alapvetően jobban teljesítenek a sztenderdizált teszteken, és szívesebben alkalmazzák a bevált gyakorlatokat, továbbá több időt szánnak a betegekkel való kommunikációra. Ettől függetlenül azonban nem lehet kijelenteni, hogy a női orvosok általánosan jobbak, mint a férfiak, ugyanakkor ezekből az adatokból kiindulva, az Egyesült Államok teljes lakosságára vetítve az jön ki, hogy 32 000-rel kevesebb haláleset lenne, ha a férfiak ugyanolyan hatékonyan gyógyítanának, mint a nők.

Forrás: TheVerge 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.