Tudomány

Végre filmre vették a horrorisztikus szellemcápát

Nem szeretnénk vele egy sötét sikátorban találkozni.

Úgy néz ki, mintha egy horrorfilmből lépett volna ki, holott csak arról van szó, hogy nagyon mélyen él, így egyrészt ritkán látjuk, másrészt másként is néz ki, mint amit megszoktunk.
Nem más ő, mint a barnafejű szellemhal, amit egyfajta kimérának is tartanak.
Rémisztő kinézetét leginkább annak köszönheti, hogy a szemei teljesen élettelennek tűnnek, amit egyébként nem lehet csodálni, hiszen a 2600 méteres mélységben élő állatnak nagyjából semmi szüksége a látásra, oda úgysem jut el semmiféle fény. Ahol fogaknak kellene lenni, ott pedig foglemezek vannak, sőt, a feje is olyan, mintha egykor szorgos kezek öltötték volna össze rajta a kültakarót.

Ami szintén érdekes, hogy a hím kimérák a homlokukon lévő, behúzható nemi szervekkel rendelkeznek. Kinézetét illetően az sem véletlen, hogy olykor patkányhalnak, vagy nyúlhalnak is emlegetik.

Újdonság, hogy videóra vettek egy olyan szellemcápa fajt, melyet korábban soha nem láthattak arrafelé, ez pedig a hegyesorrú kék kiméra.

Helyesebben nem most vették videóra, mert a Monterey Bay Aquarium Research Institute anyaga már 2009-es, de valamiért csupán most került nyilvánosságra, és bizony jól látható, hogy nem véletlen az elnevezés, mert szinte rémisztő a jószág kinézete. A videó készítői hat évvel ezelőtt Kalifornia és Hawaii középső részénél küldtek a mélybe egy ROV-ot (távirányítási merülő jármű), mely több merülést is végzett.

hydrolagus-close

A bő 2,5 kilométeres mélységből visszatérő drón felvételei azonban olyasmit tartalmaztak, ami mindenkit meglepett, hiszen ekkor tűnt fel a hegyesorrú szellemhal, melyet azelőtt csak a Csendes-óceán délnyugati részein láttak.

A Monterey Bay Aquarium szakemberei szerint azonban nem lehetünk biztosak abban, hogy tényleg a hegyesorrú kimérát sikerült lencsevégre kapni annak ellenére hogy fizikai tulajdonságai erre utalnak.

Forrás: ScienceAlert 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik