Tudomány

Videó: az orvos szemével nézheted a műtétet

Ennél jobb helyről nem is nézhetnénk, ahogy lendül a szike. Persze csak erős idegzettel, és ha lehet, ne az ebéd mellett vágjunk bele abba, hogy nézzük, ahogy más belevág.

Az angol oktatósebész, Dr. Shafi Ahmed miután hallott a rövid videók készítésére alkalmas okosszemüvegről, a Snapchet Spectacles-ről, úgy döntött, első dolga lesz kipróbálni a saját szakmájában, ezért magával vitte a műtőbe, így mi is végigkövethetjük, hogy mi zajlott a műtőasztalon, miközben a doki dolgozott. Hogy miért is vállalkozott ilyesmire a jó doktor? Megfogalmazása szerint

megmutatom, hogyan lehet csúcstechnológiát használni egy viszonylag alacsony költségvetésű eszközzel úgy, hogy ezzel bármilyen más helyen tartózkodó embereket taníthatunk.

Hozzátette azt is, hogy ő mindig kutatta annak a lehetőségét, miként tudná oktatói szerepét még jobban ellátni, és a hordható okoskütyük ebben hatalmas segítséget nyújtanak. A Snapchat Spectacles-t egy New Yorkban élő ismerőse vásárolta, és juttatta el neki, így már nem volt akadálya a műtét rögzítésének.
Apró probléma, hogy a szemüveg egyszerre csupán 10 másodpercet képes rögzíteni, így a doki mellett végig ott volt egy segéderő, aki folyton rányomott a rögzítésre.Habár a rutineljárásnak számító sérvműtét közben akár az élő stream is megoldás lehetett volna, Dr. Ahmed inkább ezt a megoldást választotta, és gondosan megtervezte, hogy mely mozzanatokat kell felvenni és posztolni a mintegy 200 orvostanhallgatónak.

Habár a műtét közben a rögzített anyagok folyamatosan pörögtek ki a Snapchatre, az utókor számára a YouTube-ra is feltöltötték a műveletet, így bárki megtekintheti, hogy miként is zajlanak a dolgok, ha valakinek sérve van. Bárki megnézheti, íme.

Ahmed doktor számára nem idegen terep a technológia a műtőben, hiszen ő volt az, aki korábban a Google Glasst is magával vitte a munkahelyére, ám most annyi volt a különbség, hogy a Snapchat szemcsüveg lencséi sötétebbek, hiszen mégiscsak napszemüvegként funkcionálnak. Ám a sebész szerint mindez nem gátolta a munkájában.

Forrás: Engadget, BBC 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik