Tudomány

Mi lenne, ha a Reszkessetek betörők összes kínzását átélné valaki?

Festékes doboz az arcba, nyílt láng a fejre, pajszer a mellkasba. Szigorúan tudományos alapon!

Az internet egy csodálatos (néha meg szemét) hely, ahol még annál is csodálatosabb YouTube csatornák üzemelnek. Ilyen a Vsauce3 is, ahol szórakoztató, de egyben tudományos videók magyaráznak el olyan fontos, és biztos sokakat foglalkoztató dolgokat, hogy

  • ki lehet-e tépni egy ember gerincét,
  • mi történne, ha Amerikai Kapitány pajzsa valóban eltalálna valakit,
  • túlélnénk-e egy atomkatasztrófát,
  • és mi történne az emberrel, ha Kevin venné kezelésbe?

Kevin McCallister, a kisfiú a Reszkessetek betörők sorozatból, aki olyan kis cuki, talpraesett, hogy képes megvédeni a család hatalmas házát a betolakodóktól. A filmet biztos mindenki százszor látta már, így megvannak a válogatott kínzások.

Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!

A Vsauce3 most ezekből válogatott össze hármat, és próbálta kikövetkeztetni, hogy nem filmes körülmények között mi történne az emberrel, ha rámarkolna egy túlhevült ajtógombra, arcon nyomnák egy zsinór végén lengő festékes dobozzal, vagy mellkasba vágnák egy pajszerrel.

A stáb mindent kiszámolt, rekonstruált, az emberi testrészeket állati hússal, vagy zselés babával pótolt, a kísérlet végén pedig kiderült, hogy nagyjából az ajtógombos kalandot lehetne túlélni, de azt is rendkívül komoly, harmadfokú égési sérülésekkel.

Itt senkin sincs ruha. Hányinger!

Mert a doboz valószínűleg szilánkosra törné az ember arcát, de hogy az orrát megsemmisítené, az biztos. Az erők összeadódása, és a doboz tömege miatt a fej hatalmas erővel bicsaklana vissza, ami akár gerinctörést is eredményezhetne. A pajszeres ápolástól a mellkas beszakadna, a belső szervek (tüdő, szív) pedig végzetes sérüléseket szenvednének.

Egy külön videóban szerepel a fejet pirító láng kérdése is. Ez az összes többi közül a legdurvább: ha 7 másodpercen át egy ilyen lángsugár érné a fejet, az első másodpercben leégne a haj és a bőr, a hátralévő időben a koponya ellenállna ugyan, de azon a felületen soha többé nem nőne vissza semmi, és csak mesterséges anyagokkal lehetne pótolni a fejbőrt.

Nos, a mi Kevinünk olyan módszerekkel irtotta a vizes bandát, ami a valós életben emberéleteket követelt volna. Köszönjük a srácoknak a teszteket, és ha ők nem, mi a híres idézettel búcsúzunk:

Elég volt, vagy kértek még a pofátokba?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik