Tudomány

Brutális lenne a majmok beszédhangja

Kiderült, hogy a majmok elméletileg képesek lennének beszélni, de azért jobb, hogy nem teszik.

A Majmok bolygója című film új kiadásainak egyik elementáris erejű pillanata volt, amikor Caesar, a szuperintelligens csimpánz kimondja a „Nem!” szót. A kérdéssel nem csak a forgatókönyvírók, hanem a tudósok is foglalkoznak egy ideje, aminek középpontjában az áll, hogy képesek lennének-e a majmok az emberi beszédre.

Más felől közelítve: milyen lenne valójában, ha egy főemlős tudna beszélni?

Az erről szóló elméletek egészen idáig abból indultak ki, hogy a majmok hangképző szerveinek fejletlensége miatt nem tudnának emberi szavakat megformálni. Egy új, makákókkal elvégzett kutatás azonban kiderítette, hogy ez nem így van és sokkal inkább az állatok agyával, mintsem az anatómiai tulajdonságaikkal függ(ne) össze ez a képesség.

A szükséges információk megszerzéséhez röntgensugarak segítségével rögzítették az állatok hangképző szerveinek (ajkak, nyelv, gége) működését. Ez egy teljesen új eljárás, mivel eddig elpusztult egyedeket vizsgáltak ebből a célból, most azonban elő, sőt, hangokat kiadó példányokat röntgeneztek meg.

makako_agy

Az így megszerzett vizuális adatokat kielemezték, majd egy számítógépes programmal átfordítottak majom beszédre. Azaz elkészítették a makákók elméleti beszédhangjának modelljét, amely során egyértelmű vált, hogy a főemlősök igenis képesek az emberi beszédhez hasonló hangok képzésére. Ki tudnák mondani a magánhangzókat, sőt, akár egész mondatokat is tudnának alkotni.

Ha már idáig eljutottak, ki is mondattak a szoftverrel pár mondatot, így ízelítőt kaphatunk abból, milyen lenne, ha a majmok beszélnének. Ez a mondat itt a „Hozzám jössz-e feleségül?” makákóul:

Nem éppen szívet melengető, vagy bizalomgerjesztő hangok, de azt végül is sikerült bizonyítani, hogy a majmok elméletileg tudnának beszélni. A kérdés magától értetődik: mi az a körülmény, vagy képesség, ami miatt az emberek mégis tudnak szavakkal, mondatokkal kommunikálni, és a majmok miért nem?

Elsőre butának tűnhet a kérdés, hiszen az ember intelligensebb lény, és persze, hogy tud beszélni, a majmok meg nem. A tudósok most (vagy mostantól) mégis arra keresik a választ, hogy melyek azok az agyi folyamatok, amelyek ezt megengedik, és miként van bedrótozva a neurális háló, ami a majmoknál nincs, vagy nem úgy van megoldva. Hiszen az anatómia egyébként lehetővé tenne legalább valamilyen minimális, beszédhez hasonlító tevékenységet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik