Egyetlen zseniális térképen a fizika összes ága

Bukdácsoltál fizikából és szétpattan az agyad a relativitáselmélettől? Akkor ez neked készült!
Kapcsolódó cikkek

Már az általános iskolában egyértelmű volt számomra, hogy a fizika és én nem vagyunk egy hullámhosszon. Magyarázhatták a különböző törvényszerűségeket naphosszat, átmehettünk skalárba (mit jelent ez egyáltalán?) akárhányszor, egyszerűen nem így volt bedrótozva az agyam, hogy megértsem.

Ezzel együtt mindig is nagyon akartam érteni a fizikát és valahogy most, felnőtt fejjel jutottam el odáig, hogy (nem, érteni továbbra sem értem) legalább érdekel, és le tud kötni egy-egy jól megszerkesztett videó a fúziós energiáról, egy Stephen Hawking elmélet a vesztébe rohanó emberiségről, vagy a cukor hatása a gyerekek szervezetére.

A klasszikustól a modernig

Ahogy minden tudományágban, úgy itt is elengedhetetlen az átfogó kép, a rendszerben való gondolkodás, aminek emlegetésétől diákkoromban mindig lábrázást kaptam. Most már ez is könnyebb, főleg úgy, hogy vannak szorgos, tehetséges emberek, akik ezt megalkotják nekünk.

Ezzel az átlagosnál személyesebbre hangolt bevezető után jutunk el egy Dominic Walliman nevű YouTube-erhez, aki nem kis melóval megalkotott egy térképet, ami felvázolja és rendszerbe helyezi a fizika tudományának különböző ágait. Kezdi a klasszikus, newtoni fizikával (nagyjából ez az a halmaz, amit az iskolában, alapoktatás keretében tanulunk), amit megtold a relativitással, a kvantumfizikával és mellé pakol már pár filozófiai, illetve jövőbe mutató finomságot.

Aki folyamatában szeretné látni a térkép megszületését, annak egy videó is a rendelkezésére áll, lehet művelődni.

A térkép nagyfelbontásban is elérhető, sőt, aki van annyira perverz lelkes, az akár poszter formájában is magáévá teheti a fizikát úgy, ahogy van.